Emma Wil Leven

Emma is 12 jaar als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed ze tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, vrat haar vanbinnen volledig op. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong.

De documentaire Emma Wil Leven deed in 2016 het nodige stof opwaaien. Nu, na twee jaar, komt er een boek- en theaterbewerking van Emma’s leven.

Het verhaal van Emma kan jou inspireren, nieuwe inzichten geven maar het kan ook triggerend werken. Triggers vertellen je veelal waar jij zelf nog van kunt leren en aan kunt werken.

Emma wil leven anorexia isa-power.nl

In de documentaire Emma Wil Leven krijg je een intieme en nooit eerder vertoonde kijk in de strijd tegen anorexia, van documentairemaakster Jessica Villerius.

Op haar twaalfde werd Emma gediagnosticeerd met de dodelijke ziekte anorexia nervosa. Dat wat begon met een drang naar controle, resulteert in het verlies van controle. Op achttienjarige leeftijd is ze uitbehandeld en heeft ze nog maar een wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, een laatste kans op overleven. Na zes jaar van gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders het onmogelijke: om haar te laten gaan. Wonder boven wonder krijgt ze in Portugal een enorme opleving. Op zelfgemaakte filmpjes zien is te zien hoe Emma voor het eerst sinds jaren weer zelf eet, met een lepel in plaats van door een rietje. Ze krijgt hoop en legt op camera de belangrijkste beslissing van haar leven vast: ze kiest voor het leven. Maar het blijkt te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. Uiteindelijk bezwijkt Emma tijdens haar strijd.

De voorstelling Emma wil leven brengt, na de documentaire, opnieuw een ode aan Emma en geeft haar boodschap door. Het theaterstuk moet de problematiek rond eetstoornissen bespreekbaar en inzichtelijk maken, niet in de minste plaats voor anorexiapatiënten zelf. Gebaseerd op de gelijknamige en indrukwekkende documentaire van Jessica Villerius en op gesprekken met betrokkenen en (ervarings)deskundigen is Emma wil leven een even intens als intiem portret.

Actrice Lisse Knaapen stapt in de rol en het hoofd van Emma en vertolkt zo Emma’s twijfels, angsten en geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle maar daardoor die controle juist verliest. En dat terwijl Emma wil leven…

Meer informatie en de speellijst voor de voorstelling kun je hier vinden.

Ook het boek Emma Wil Leven van Josha Zwaan ligt nu in de winkel. 

Chat with us