Waarom sorry zeggen zo moeilijk is...

Geschreven door: Isabelle Plasmeijer

Het spijt me, sorry....

Isabelle Plasmeijer founder of ISA Power www.isa-power.com

Het blijkt nogal moeilijk voor mensen om ‘sorry’ te zeggen. En natuurlijk zijn er ook mensen die zich heel snel schuldig voelen en te snel ‘sorry’ uitspreken, terwijl ze nergens schuldig of verantwoordelijk van waren.

Hoe werkt het voor jou? Kun jij echt oprecht 'sorry' zeggen? Als je echt ergens oprecht spijt van hebt, dan is het goed om daar ook 'sorry' voor te zeggen. 

Ik vond het vroeger erg lastig eerlijk gezegd. En ik ben niet de enige. Veel mensen vinden het moeilijk om toe te geven dat ze fout zaten, of iets fout hebben gedaan. Wellicht denk je dat het iets te maken heeft met koppigheid of trots. De oorzaak ligt veel dieper. Het weigeren van excuses is komt voort uit het willen beschermen van je eigen kwetsbaarheid. 

Waarom is 'sorry' zeggen zo moeilijk?

Mensen die het moeilijk vinden om sorry te zeggen zijn vaak angstig. Het zeggen van “Het spijt me” veroorzaakt een angst en die ze willen het liefste vermijden. Ik kon vroeger moeilijk 'sorry' uit mijn strot krijgen. Alsof ik daarmee mijn eigen onzekerheid blootlegde, en dan zou ik moeten huilen.

Kun jij toegeven dat je iets verkeerds hebt gedaan? Voor veel mensen is dit iets enorm bedreigends. De meeste mensen hebben namelijk moeite om hun gedrag los te zien van zichzelf. Als ze iets verkeerds hebben gedaan dan moeten ze wel een verkeerd mens zijn, althans zo zegt het 'stemmetje' in het hoofd. En als ze iets doms hebben gedaan dan moeten ze wel een dom mens zijn en als ze een verjaardag van hun beste vriendin vergeten zijn dan zijn ze dom en egoïstisch. En daarom voelt het aanbieden van hun excuses als een enorme bedreiging van onze identiteit, eigenwaarde en zelfwaarde.

Wanneer jij je excuses aanbiedt dan kun je gevoelens van schuld ervaren, maar mensen die hun excuses niet aanbieden ervaren gevoelens van schaamte. Hoewel schuld ons slecht laat voelen over onze daden, laat schaamte je slecht voelen over jezelf en lijkt daarmee een schadelijkere emotie dan schuld. Maar emoties zijn niet slecht. Het zijn de boodschappers van jouw ziel. Probeer te ontdekken wat jouw emoties jou proberen te vertellen. 

Het mooie van excuses aanbieden is dat het een kans is om een conflict op te lossen. Het betekent niet meteen dat er nog meer beschuldigingen en conflicten ontstaan.

Wanneer jij je excuses aanbiedt zeg je niet dat je alle verantwoordelijkheid opeist en de andere partij volledig vrijpleit. Je zegt "sorry voor de pijn en kwetsing die jij op dit moment voelt, dat vind ik vervelend voor jou." 

Echter zijn de meeste mensen bang dat wanneer zij sorry zeggen het hele conflict automatisch hun schuld is. Maar dat is nooit waar. "It takes two to tango." Twee mensen zijn betrokken bij de ruzie, twee mensen zijn (meestal) verantwoordelijk, en twee mensen kunnen elkaar dus hun excuses aanbieden.

De voordelen van ‘sorry’ zeggen:

  • Het is een oefening in kwetsbaarheid en nederigheid.
  • De relatie met de ander versterkt en wordt hechter.
  • Door je oprechte ‘sorry’ uit te spreken klaart de lucht. 
  • De ander zal meer respect en waardering voor je hebben, want iedereen weet hoe moeilijk het is om echt ‘sorry’ te zeggen.

‘sorry’ betekent niet:

  • Besef dat een ‘sorry’ niet automatisch een schulderkenning is.
  • Sorry zeg je ook voor jezelf; je bevrijd jezelf van nare gevoelens van schuld. 
  • Praat vanuit jezelf en maak geen verwijten over (het gedrag van) de ander. 
  • Als de ander je excuses accepteert, is het goed hem of haar ervoor te bedanken en laat het onderwerp verder rusten.

Als je jouw excuses niet aanbiedt dan zul je moeten leven met onderdrukking van je eigen gevoelens. Je zult irritaties ervaren. En deze afstandelijkheid (want je bouwt een muur om je heen) is een bedreiging voor je eigen kwetsbaarheid en groei. Doe het wel. Het is enorm helend om je open te stellen en je kwetsbaarheid te tonen. Het kan leiden tot een veel diepere emotionele band met een ander persoon waardoor ook de relatie tussen jullie sterker wordt. 

Niet alles heb ik zelf bedacht. Ik heb ook gekeken bij: www.psychologytoday.com

Ik hoor graag wat "sorry zeggen" jou heeft opgeleverd in het verleden. Stuur je mij hieronder een reactie? Dankjewel alvast! Liefs, Isabelle

Chat with us