Eet jezelf gelukkig, mooi en vitaal!

eet jezelf gelukkig - www.isapower.nl

Wat je eet ben je zelf!

Omdat je lichaam je beste vriend(in) is en je langste reisgenoot zal zijn hier op aarde ben je eigenlijk wel verplicht er heel goed voor te zorgen. 

En ook al zie je jouw lichaam misschien nog niet als je beste vriend(in), dat is helemaal geen probleem. Jij mag naar jezelf en je lichaam kijken zoals jij dat wilt, die vrijheid heb jij! Desondanks gaan wij je uitdagen om anders naar jezelf en je lichaam te leren kijken. Daarom hebben we 10 tips voor jou verzameld. We schrijven eigenlijk nooit over eten, ook komen we niet met voedingstips en dat hebben we bewust gedaan. Omdat een eetstoornis helemaal niet over eten gaat én toch ook weer wel. Lees snel verder, je komt er van zelf achter wat we bedoelen met de titel van dit Blog.

Nog voordat jij je relatie met eten kan herstellen moet je eerst de relatie met jezelf herstellen. Dus wees een eerlijk en oprecht naar jezelf, zoals je ook bent naar anderen. Plato, een wijze filosoof zei ooit: “Wat je eet ben jezelf”. Het komt eigenlijk op het volgende neer: “Eet je weinig dan komt er weinig energie uit, eet je rommel dan komt er rommel uit, eet je teveel dan word je moe en loom, eet je alleen maar wortels dan word je oranje en eet je alleen maar komkommer dan ga je eruit zien als een komkommer: lang en mager.”

Wanneer je gevarieerd en dingen met veel voedingstoffen eet, dan ga jij je energieker en gelukkiger voelen en ga je er ook levenslustiger en mooier uitzien”. De vraag is dus “Wat wil jij?”

Wij werken samen met een van de beste voedingsexperts in Nederland op het gebied van vitaliteit en energie: Eliane van Beukering is vitaliteitsexpert, coach, trainer & spreker. We zijn dan ook blij dat Eliane dit Blog voor ons wilde schrijven. De ‘10 weetjes over eten’ moet je zeker weten én niet vergeten.

Mocht je deze ‘weetjes’ uit willen printen en thuis in je keuken of ergens anders willen ophangen, klik hier en print ze meteen uit. 

Het is namelijk belangrijk dat jij jezelf conditioneert naar succes én dat betekent dat jij jezelf elke dag moet herinneren aan je doelen en dromen. Deze weetjes gaan je daarbij helpen.

1. Een kleurrijk bord zorgt voor een kleurrijk leven.

Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig, dat weet iedereen. In een auto zonder benzine kun je ook niet rijden. Voedingsstoffen zijn stoffen die het lichaam gebruikt om te functioneren. Teveel of te weinig eten kan desastreuze gevolgen hebben op lichaam en geest. Er is een vuistregel. Eet gevarieerd, wissel af en zorg voor een kleurrijk geheel op je bord. Een kleurrijk bord zorgt voor een kleurrijk leven. De variatie van voeding is super belangrijk om alle soorten vitamines en mineralen binnen te krijgen.

2. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd is van de dag!

Misschien ken je de uitspraak “Ontbijt als een Koning”, dat betekent dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat je mag eten zoals een Koning dat zou doen. Zorg ervoor dat je lichaam vooral ’s ochtends niets tekort komt. Een gezond ontbijt geeft het lichaam een hoop energie en het helpt het lichaam met het wegwerken van gif- en afvalstoffen. Door je lichaam lekker aan het werk te zetten stimuleer je ook je stofwisseling en is jouw lichaam klaar om in actie te komen. Verder is gebleken dat het geheugen beter functioneert wanneer je hebt ontbeten. Je kunt je beter concentreren en je kunt dingen beter onthouden.

3. Vet is goed en je wordt er niet dik van!

Dat je van vet dik wordt is een leugen! Vet fungeert als energiebron en is een bouwstof voor cel bestanddelen. Vet zorgt voor de opname en transport van vitaminen. Vet is een warmte-isolator en beschermd kwetsbare organen. Zelfs je hersenen bestaan voor 80% uit vet, deze hebben vetten nodig! Vetten zijn heel belangrijk voor een gezond leven. Wij zijn zo bang gemaakt voor vet, dat veel mensen het zo min mogelijk eten of proberen te vermijden. Er wordt namelijk gezegd dat we dik worden van vet, dat we er hart- en vaatziekten van krijgen en dat het ons cholesterol verhoogt en daardoor ons leven verkort. Maar tussen 'gezond vet en ongezond vet` ligt een wereld van verschil. Gezonde vetten zorgen voor een gezond en stabiel gewicht, dat we een lekker verzadigd gevoel hebben, dat we ons fit en energiek voelen en dat onze bloedvaten gezond blijven. En misschien nog wel het allerbelangrijkste is dat ons humeur en ons gevoel en onze stemming positief zijn. Teveel om op te noemen eigenlijk want al onze lichaamsfuncties zijn primair afhankelijk van gezond vet. Gezonde vetten zitten in avocado, zalm, makreel, noten, zaden, kokosolie, olijfolie en nog veel meer …. 

4. Niet alle suikers zijn slecht voor je

Misschien heb je angst om suiker te eten of koekjes of andere producten met suiker erin? Er is nogal een onderscheid tussen verschillende soorten suikers. De meest bekende is natuurlijk de witte kristal suiker. Deze kun je inderdaad het beste vermijden want suiker werkt verslavend. Door suiker te eten, wil je lichaam telkens opnieuw suiker, terwijl je ook andere gezonde dingen moet eten. Ook de ‘gezonde’ suiker vervangers kun je ook het beste met mate nemen. De beste suikers vind je terug in fruit, maar dan wel de hele vrucht. De vezels in de vrucht zorgen er namelijk voor dat de suikers minder snel worden opgenomen dan wanneer je vruchtensuiker in de vorm van fructose neemt. Dit zorgt ervoor dat de energie uit suiker langzaam vrij komt.

5. Van eten word je mooier!

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het eten van de juiste voedingsmiddelen, in de juiste hoeveelheden en in de juiste combinatie, zichtbaar bijdragen aan een mooier uiterlijk. Deze voedingsmiddelen worden ook wel ‘beautyfood’ genoemd. Voor een mooi uiterlijk zijn vooral gekleurde groenten (rood, geel, oranje, paars) van essentieel belang. Met ‘beautyfood’ bedoelen wij dus voedingsstoffen (zoals vitaminen, mineralen) en voeding waarvan bewezen is dat ze bijdragen aan een mooie huid, glanzend haar, sterkere tanden of nagels.  Deze voedingsmiddelen kun je gewoon bij de supermarkt of op de markt kopen. Bijvoorbeeld yoghurt, zalm en groenten en fruit. Beautyfood beschermt en verbetert de huid, het haar en de nagels van binnen uit. Daarnaast kan beautyfood het ontstaan van rimpels helpen vertragen. 

6. Voeding geeft je energie!

Eten is energie en gezonde voeding geeft goede energie. Open deur natuurlijk! Dit is door velen bewezen en door velen ervaren. Het levert ons de stoffen die zorgen dat onze motor goed werkt en niet vervuild raakt. Vooral plantaardige voeding levert energierijke brandstof vanwege de vele vitaminen en mineralen. Onderhoud je lichaam goed door het innemen van goede vetten en laat processen optimaal verlopen met samengestelde koolhydraten, vezels en de nodige vitamines en mineralen. Zelfs wie op een gezonde manier wilt afvallen moet zorgen dat zij goed gegeten heeft. Daardoor houd jij het vol én schaad je jouw lichaam niet.

7. Eet jezelf gelukkig!

Ja je leest het goed, je kunt jezelf gelukkig eten, maar dan moet je wel de juiste dingen eten met de juiste voedingstoffen. Chocolade staat met stip op 1 voor vele mensen. En het is geen fabeltje. Pure chocolade verbetert de bloedsomloop naar de hersenen en versterkt de concentratie, dit komt door de natuurlijke cafeïne die in chocolade aanwezig is. Hierdoor voel je je energieker en levendig! Je moet alleen niet gaan overdrijven want je hebt maar een paar gram pure chocola nodig voor dit effect. Echter niet alleen chocolade zorgt voor een gelukkig gevoel, eigenlijk alles wat moeder natuur voor ons heeft gemaakt. Het is logisch dat dingen die voorverpakt zijn of in een blik zitten en tot 2020 goed zijn minder goed voor je zijn. Dat klinkt logisch toch? Je kunt jezelf gelukkig eten en gezond zijn is namelijk één van de belangrijkste voorwaarden om gelukkig te zijn. Daarnaast kan je jezelf gelukkig eten door bewust voeding te kiezen die stoffen in de hersenen beïnvloedt. En weet je nog wat je hersenen nodig hebben? Juist ja, goede vetten en oliën.

8. Eten houd je jong en vitaal!

Herken jij de signalen van je lichaam? Weet jij wanneer je trek hebt of vol zit? Wat voor jouw lichaam gezond is, is iets wat lichaam zelf laat zien. Door goed naar je lichaam te luisteren ontdek je je eigen handleiding. Ben je moe ga je liggen! Heb je koppijn dan drink je water! Knort je maag dan moet je eten en zit je vol dan stop je met eten! Er zijn verschillende signalen van je lichaam die vertellen dat iets niet goed gaat. Denk aan huidklachten (aandoeningen die je laten zien dat er ergens iets niet optimaal verloopt), dof breekbaar haar (lichaam is uit balans en mist vitamines), menstruatie is weg (ondergewicht of stress), stress en opgejaagd gevoel en/of hartkloppingen (teveel cortisol wat de opname van vitamines afremt in je dunne darm), slechte tong of blaasjes op je tong (leverklachten), gebitsproblemen (je lichaam heeft ergens moeite mee), spijsvertering een opgeblazen gevoel of last van obstipatie (je voeding aanpassen).

9. Mindfulness eten!

Met aandacht eten is heel belangrijk. Een onderdeel hiervan is goed kauwen, want dit zorgt er voor dat je er meer voedingstoffen uit kan halen. Enzymen in je mond beginnen al met opnemen en verteren van het voedsel, voordat je die hebt doorgeslikt. Het advies is om minstens 30 keer op een hap te kauwen (meer is niet nodig). Je ontlast zo je maag en darmen, die het werk dat in de mond al is gedaan, niet meer over hoeven te doen. Die energie hou je dus over voor andere dingen!

10. Waarom zijn deze weetjes belangrijk voor je?

Zodat kunnen genieten van eten weer een feestje kan zijn! Zorg goed voor je lichaam. Je lichaam houd namelijk ontzettend veel van. Als jij gevallen bent en je knie is stuk of je bloed, zorgt je lichaam er binnen ‘no-time’ weer voor dat jouw wond heelt. Als je hoofdpijn hebt dan verteld je lichaam dat je rustig aan moet doen en wordt ze moe . Als je slaapt blijft zij voor je ademen en als je iets breekt dan heelt zij je botbreuk. Je lichaam doet er alles aan om jou in leven te houden. Ze houdt zo veel van je, dat moet wel ware liefde zijn, niet dan? Als laatste heb ik een vraag voor je: Wat kun jij nu terug doen als eerbetoon aan jouw lichaam?

Welke van de 10 weetjes ga jij toepassen vandaag? Vergeet niet dat moed ook een deugd is, net zoals zelfliefde. Ik wens je veel zelfliefde toe en vergeet de tips niet uit te printen en thuis ergens op te hangen. 


Eliane van Beukeringen

Eliane van Beukeringen

Mocht je een gesprek met Eliane van Beukering in willen plannen voor jezelf of voor het hele gezin dan kan dat. Eliane geeft workshops en personal training op het gebied van voeding en vitaliteit en houdt zich sinds 2005 bezig met de vitaliteit van vrouwen. Voeding speelt zo'n belangrijke rol in het krijgen en houden van vitaliteit dat Eliane zich verdiept heeft in deze materie door de opleiding natuurvoedingsadviseur te volgen. 

Eliane helpt je graag verder om een gezond en vitaal leven te krijgen en kijkt uit naar je reactie. Bekijk alvast haar website www.femergy.nl of stuur haar een e-mail info@femergy.nl

Vond je dit artikel waardevol laat dan een comment achter in het veld hieronder. We stellen jouw feedback zeer op prijs. Mocht je tips of ideeën hebben voor het volgende Blog laat het ons dan ook weten. Misschien is er wel een onderwerp waar jij iets meer over wilt weten of misschien worstel je wel met iets en weet je niet wat je moet doen! E-mail je ideeën en vragen naar info@isapower.nl

Chat with us