2.Video interviews met ouders, kinderen &experts

Hieronder vind je de lange video interviews met ouders, kinderen en experts die geholpen hebben aan het Buddy Up programma. Zij delen ieder vanuit hun ervaring, kennis en expertise over diverse thema’s. Al deze mensen hebben vrijwillig en zonder bezoldiging meegeholpen aan het programma, vandaar dat deze videos voor iedereen toegankelijk zijn en ook te vinden zijn op ons Youtube kanaal.


Carmen - ervaringsdeskundige

Een verhaal over Carmen die, op haar 15e naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis, zichzelf helemaal verloor in afvallen. Carmen praat over haar herstel, de velen opnames, gesloten afdelingen, haar doodswens, de dwang behandelingen en hoe ze uiteindelijk haar zelfhaat heeft weten om te draaien in zelfliefde. Een inspirerend verhaal van een meisje.


SEM - ervaringsdeskundige

Een verhaal over Sem, die als meisje werd geboren en erachter kwam dat ‘zij’ zich eigenlijk een ‘hij’ voelde. Sem was altijd al een perfectionist, wilde succes en verloor zichzelf in de topsport. Voetbal en de eetstoornis werden een vlucht om niet over het leven na te hoeven denken. Inmiddels is Sem helemaal hersteld en gelukkig met zijn nieuwe leven.


Moeder Louise

Een verhaal over haar dochter Livia, die inmiddels helemaal is hersteld. De eetstoornis fungeerde als houvast bij autisme, onzekerheden en faalangst. Kijk mee naar het interessante interview met moeder. Louise schreef en zong zelfs een lied voor haar dochter, genaamd ”one step in front of the other”.


Ouders Ron & Patricia

In deze video gaat Isabelle in gesprek met Patricia en Ron de Boer, de ouders van Dalisay welke leed aan een eetstoornis en in 2017 helaas overleden is. Ron en Patricia praten over wat zij anders zouden hebben gedaan en hoe ze terugkijken op hun ervaring. Een bijzondere en leerzame video om te bekijken.


Vader KEEs & dochter Carmen

Schuldgevoel, zorgen en angsten. Wel of niet je kind vertrouwen? “We voelde ons ook vaak in een hoek gezet door hulpverleners. In ons geval is zeker minimaal 50% van onze energie gestoken in het bevechten van het systeem en de protocollen, en het wegnemen van het vooroordeel dat wij slechte ouders waren.” aldus Kees, de vader van Carmen.


Ouders Koos & Corien

Deze ouders verloren hun dochter Nora aan de gevolgen van haar eetstoornis. Jarenlang was Nora ziek en zij was niet de enige die overleed van haar groepje. Een belangrijke en leerzame video om te kijken. Voorkom dat je als ouder en kind in dezelfde valkuilen stapt en leer van het noodlot wat Koos en Corien als ouders hebben moeten doormaken.


Lilianne & moeder sandra

Een verhaal over de zoektocht naar je ware zelf. Op jonge leeftijd krijgt Lilianne Anorexia, zij is het oudste kind thuis. Het gezin en haar drie jongere zusjes gingen door een moeilijke periode, maar uiteindelijk is het hun gelukt om er sterker uit te komen! Vroeger dacht Lilianne dat ze niet ziek genoeg was. Bekijk de video van moeder en dochter en leer van hun levenslessen.


Interviews experts ↓

Dr. Greta Noordenbos

Greta Noordenbos (Klinisch Psycholoog) werkte jarenlang op de Faculteit Sociale Wetenschappen. Daarnaast begeleide ze werkgroepen op het terrein van Psychopathologie, Diagnostiek en Behandeling (PDB). Ze doet onderzoek naar achtergronden, behandeling en herstel van eetstoornissen. Ze is auteur van meerdere boeken. Recent verscheen “In de greep van een eetstoornis“


Dr. Tim Vreede

Het verhaal van Dr. Tim Vreede en de Kinderkliniek (in Almere). In dit interview praten we over de visie en missie van Tim en praten we over hoelang fysiek herstel duurt en wat er voor nodig is om fysiek te herstellen. Het is net als het bouwen van een huis. Dat doe je niet in een paar weken, maar dat kost maanden, waarbij je continu materialen moet aanleveren.


Dr. Miranda Fredriks

Het complete verhaal van Dr. Miranda Fredriks (kinder psychiater). Zij ziet het eetprobleem als copingsmechanisme en als een psychiatrische ziekte. Ze praat o.a. over klinische opnames op de MPU en het voorkomen van dwang, maar ook over medicatie bij dwang, depressie en autisme. Zij noemt de eetstoornis ook een “Mind Fuck“ ontdek waarom….


Dr. Dick Swaab

Dick Swaab staat bekend als hersenonderzoeker. Hij is emeritus hoogleraar in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en is jarenlang directeur geweest van het Nederlands Instituut voor Hersen onderzoek. Vandaag de dag leidt Swaab een onderzoeksgroep aan het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam en is hoogleraar aan de Zhejiang Universiteit in Hangzhou, in China.


Dr. menno oosterhoff

Menno Oosterhoff schreef het boek “Vals alarm“ en werkt als kind- jeugdpsychiater en is gespecialiseerd in Autismespectrum- en Dwangspectrumstoornissen bij kinderen en volwassenen. In dit interview praat hij openhartig over hoe dwang voelt en wat er aan te doen is. Bekijk ook Menno’s website.


Dr. Cees boerhout

Uit onderzoek naar eetstoornissen blijkt dat overmatige regulatie van woede en agressie een belangrijke rol speelt. Het proefschrift van Cees Boerhout presenteert een nieuwe behandeling die hierop is gericht. Cees noemt deze methode de Methode voor Stamp Stoot Stem.


prof. annemarie van elburg

In deze video praat Prof. Annemarie van Elburg (kinder- en jeugdpsychiater) met Isabelle over de dilemma’s in de zorg. Annemarie houdt zich bezig met behandelen en onderzoeken van mensen met een eetstoornis. Naast haar werk bij de eetstoorniskliniek Rintveld in Zeist, is zij hoogleraar aan de Faculteit Sociale Wetenschappen, afdeling Klinische Psychologie.


prof. annemarie van elburg

In deze video gaat Isabelle in gesprek met Prof. Annemarie van Elburg over de beste of perfecte behandeling: bestaat die wel? Waarom BMI normen? Waarom alleen evidence based therapie? Bekijk het openhartige gesprek over BMI normen bij Anorexia Nervosa, de spagaat waar hulpverleners inzitten en nog veel meer.


Dr. annemarie van bellegem

Annemarie van Bellegem, kinderarts Amsterdam UMC en sociaal pediater. Artsen en opvoeders moeten hun vooroordelen over eetstoornissen loslaten, vindt kinderarts Annemarie van Bellegem. Het is vooral de psychische nood van kinderen die haar aangrijpt. Een interview over behandeling, de noodkreet van deze kinderen en het belang van goede hulp.


Jolanda wielemaker

Het complete verhaal van Jolanda Wielemaker over Autisme en eetstoornissen. Hoe ga je om met autisme bij je kind of bijjezelf. Bekijk de video met Jolanda, zij is Psychotherapeut en EMDR therapeut. Jolanda is ook werkzaam bij Emergis op de afdeling Eetstoornissen, in Goes (Zeeland). Zij is ook trainer en hoofddocent GZ-opleiding K&J at RINO.