Leer dansen met jouw angst

Geschreven door: Lianne Blacquière (Ervaringsdeskundige coach bij IsaPower)

Lianne coach eetstoornissen www.isapower.nl

Iedereen heeft wel eens situaties of van die dingen waar je vreselijk bang voor bent of waar je erg tegenop kijkt. Ik heb vaak willen weglopen van dingen die ik heel eng vond. Wat ik altijd zeg is dat je je angsten aan moet gaan en dat je er niet voor moet weglopen.

Ik heb ook nog zo vaak dat ik wil weglopen voor een situatie. Maar ik weet dat ik mijn angsten moet overwinnen om verder te kunnen gaan. Vaak maak je situaties waar je bang voor bent in je hoofd enger dan dat ze daadwerkelijk zijn. Je blijft denken en je blijft het groter maken waardoor je angst groeit. Herken jij dit?

In mijn anorexia periode heb ik veel tijd op de bank door gebracht met doelloos tv kijken. Ik dacht dat, als ik maar naar therapie ging en daar deed wat ik moest doen het vanzelf wel beter zou gaan.

Maar dit is niet de oplossing

Toen ik besloot mijn angsten aan te gaan met de oefening die ik hieronder met jullie deel was, waar ik zo bang voor was niet eens zo eng. Eigenlijk helemaal niet eng! Ik kon het gewoon! Voorbeelden zijn het eten op mijn werk en het eten in sociale gelegenheden, of zelfs met iemand wat afspreken.

Waar ik het meest bang voor was, was het beeld wat ik in mijn hoofd had gecreëerd van de situatie. Deze bleek nadat ik mijn angst aan was gegaan, niet eens waar te zijn.

Dit gezegd te hebben: wij hebben allemaal de kracht in ons om te kiezen waar wij onze focus op richten en hoe wij met onze emoties om gaan. Er zijn zoveel momenten dat we gered willen worden door iemand anders. We moeten leren om voor ons zelf op te komen en onszelf te redden. Om de verantwoordelijkheid bij onszelf neer te leggen in plaats van bij een ander. Want uiteindelijk zijn we verantwoordelijk voor ons eigen leven en voor de keuzes die wij maken.

Ik herinner mezelf er zo nu en dan aan dat het veel enger en oncomfortabeler is om aan huis gekluisterd te zijn, alleen maar in bed te liggen en de rest van mijn leven daar tv te kijken en hopen dat het allemaal een keer beter gaat.

In plaats daarvan kan ik er voor kiezen om te GROEIEN. Want wanneer wij onze angsten aan gaan en dat oncomfortabele gevoel ECHT voelen is het alleen maar gegroeide pijn van dingen die we uit de weg zijn gegaan of acties die wij niet hebben ondernomen. Zonder te groeien staan we stil en dat is het laatste wat we willen. Wij zijn hier om nieuwe dingen te doen, uit te vinden wat we willen en een mooi leven te creëren voor onszelf!

Hieronder deel ik een oefening die mij heeft geholpen om actie te ondernemen en te dansen met mijn angsten.

Stap 1

Schrijf je angst uit, zorgvuldig maar vermijd het waarom gedeelte

Bijvoorbeeld: Ik ben bang voor mijn sollicitatie gesprek

Stap 2

Vervang; ik ben bang voor, ik heb er zin in om / in

Bijvoorbeeld: Ik heb zin in mijn sollicitatie gesprek

Stap 3

Schrijf op waarom je er zin in hebt

Bijvoorbeeld: Ik heb zin in mijn sollicitatiegesprek omdat ik er klaar voor ben te beginnen aan een nieuwe baan. Ik ben benieuwd wat deze baan voor mij gaat en kan gaan inhouden. Hoe ik kan groeien als persoon, welke deuren er open gaan voor mij en waar het mij kan gaan brengen.

Stap 4

Maak een actie plan bestaande uit 5 stappen. Maak deze zo klein mogelijk zodat ze echt te behalen zijn en je niet het gevoel krijgt dat je geen overzicht meer hebt.

Bijvoorbeeld: stap 1; besluiten wat je aan doet, stap 2; checken waar je moet zijn, stap 3; je laten inspireren door de site te bezoeken van het bedrijf, stap 4; stap op je fiets of stap in je auto en ga er heen, stap 5; ga naar binnen en ga het gesprek aan.

Je hoeft het niet in 5 stappen te doen. Dit is een voorbeeld. Zolang je het maar overzichtelijk houd en weet dat de stappen die jij gaat zetten overzichtelijk en te doen zijn en jouw helpen je angst aan te gaan

En kijk, je hebt het gedaan! Wees trots op jezelf! De mooiste dingen gebeuren wanneer jij uit je comfort zone stapt. We zullen alleen groeien wanneer we onze angsten aan gaan.

Just do it! jij bent het waard om het leven te leven wat jij wilt en waar jij van droomt!

En plan een intake gesprek in om te ontdekken wat ISA Power voor jou kan beteken. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten is dat geen enkel traject bij ISA Power hetzelfde is. Wij maken altijd maatpakjes, omdat we geloven dat jij uniek bent en unieke behoeftes hebt. 

Of misschien wil jij inzetten als coach of vrijwilliger voor ISA Power? ISA Power is altijd op zoek naar ervaren coaches met levenservaring. In de regio Breda, Utrecht, Zwolle en Limburg zijn we op zoek naar nieuwe coaches. Lees meer over de functie als coach bij ISA Power. 

Chat with us