Video en spiegel confrontatie bij eetstoornissen

Veel mensen met een eetstoornis voelen zich dikker dan ze werkelijk zijn, maar niet iedereen met een eetstoornis heeft een onrealistisch zelfbeeld. Uit onderzoek blijkt dat mensen die lijden aan Anorexia en Boulimia vaker met een onrealistisch zelfbeeld kampen. Ze nemen hun eigen lichaam groter (dikker) waar dan het werkelijk is.

Body Dysmorphic Disorder (ingebeelde lelijkheid)
Ontevredenheid over het eigen uiterlijk komt veel voor. Soms schiet het echter behoorlijk door en raken mensen geobsedeerd door lichaamsdelen die zij lelijk vinden. Mensen die lijden aan Body Dysmorphic Disorder hebben een preoccupatie met een vermeende misvorming van het lichaam of buitensporige bezorgdheid over een lichte fysieke afwijking. 

Wat is video en spiegel confrontatie?
Er zijn verschillende oefeningen die we kunnen doen om mensen te helpen om een realistischer beeld te krijgen over hun lichaam. We maken o.a gebruik van fotocamera, videocamera, spiegel en meetlinten. Daarnaast is het ook belangrijk dat gewerkt wordt aan zelf-acceptatie en waardering voor het lichaam. Werken aan een realistisch lichaamsbeeld en het weer aanvaarden van het lichaam zijn belangrijke voorwaarde tot herstel. De mate van verstoring van de lichaamsbeleving speelt een belangrijke rol in het ontstaan en het onderhouden van de eetstoornis. 

Voel jij je dik, maar ben je dat niet?
Videoconfrontatie is waardevol om irrationele gedachten (cognities) over je lichaamsomvang uit te dagen en bij te stellen. Spiegeloefeningen (statische en dynamisch spiegeloefeningen) kunnen je ook helpen om te leren gaan met jouw lichaam. Onder begeleiding van onze coaches kun je bijvoorbeeld experimenten doen met verschillende soorten kleding. 

Loop er niet voor weg!
Vaak wordt het lichaam of lichaamsdeel een obsessie (preoccupatie). Soms kun je aan niets anders denken en je niet meer concentreren op andere dingen. Spiegels worden vermeden of misschien voel je er naar toe getrokken om dat lichaamsdeel (wat jij niet mooi vindt) te bekijken. Veel mensen die hier last hebben denken ook vaak dat vreemden naar zijn 'misvormde en lelijke' lichaam of lichaamsdeel staren, erover praten of zelfs lachen.

Hoe werkt het precies?
Soms zijn het slechts delen van het lichaam waar je ontevreden over bent, dan kan het helpen om het lichaam te leren accepteren middels de '5 perspectieven oefening'. Het is belangrijk dat je alle oefeningen en confrontatie onder begeleiding doet van een ervaren coach of therapeut.

Wil je jouw zelfbeeld ook verbeteren?
Zeker voor mensen met een zeer onrealistisch of verwrongen zelfbeeld zullen deze oefeningen goed helpen een realistischer beeld op te bouwen en het veranderend lichaam (bij gewichtstoename) makkelijker te aanvaarden. Wij helpen je graag als je jouw zelfbeeld en lichaamsbeeld wilt verbeteren. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over onze zelfbeeld oefeningen bij eetstoornissen. Je kan ons mailen op: info@isapower.nl

Chat with us