Een eetstoornis kan iedereen overkomen ...

 Elton John

Elton John

Het hebben van een eetstoornis is niet iets waarvoor je bewust kiest of waar je opeens mee wakker wordt. Het sluipt er langzaam in en voordat je het weet sta je ermee op en ga je er mee naar bed. Het is een manier om om te gaan met kleine en grote uitdagingen en trauma's in het leven. Mannen en vrouwen van alle leeftijden worden getroffen door deze wolf in schaapskleren. De wereldberoemde muzikant Elton John heeft aan boulimia geleden.

 Leontien helpt meiden in de serie 'Tot op het bot'

Leontien helpt meiden in de serie 'Tot op het bot'

Bekende Nederlanders zoals topsporter Leontien van Moorsel heeft er jaren mee gekampt en ondanks haar top prestaties en de overwinningen die zij heeft gerealiseerd, was de grootste overwinning die zij ooit heeft behaald die op haar eetstoornis! Ook BNN'er Katja Schuurmans, musicalster Mariska van Kolck en GTST actrice Marly van der Velden hebben er mee geworsteld. Ook buiten de landsgrenzen kennen we mensen die er aan hebben geleden of aan lijden. Eetstoornissen zien en komen we binnen alle lagen van een cultuur tegen, ongeacht achtergrond, opleiding, opvoeding, rijkdom, iemands successen en/of tegenslagen.

Vroeger staken de Romeinen bij banketten (grote vreetfestijnen) veren in hun keel zodat zij lekker verder konden schransen. Eetstoornissen zijn dus net zo oud als de mensheid, alleen ons idee erover verandert met de tijd.

Prinses Diane werd dagelijks overvallen door paparazzi met camera's. Diane werd bekeken, beoordeeld, veroordeeld en stond gevoelsmatig onder hoge sociale druk. Logisch dat zij het in de ogen van de wereld altijd goed wilde doen en er ook perfect uit wilde zien. In 1994 sprak zij openlijk tegen ouders en professionals over dat monster wat heel haar leven beheersten. Bekijk het interview hier.

 Victoria Beckham  - Posh Spice

Victoria Beckham  - Posh Spice

Als meisje was ik vroeger gek op de Spice Girls en zong ik mee met elk nummer wat ik hoorde op de radio en televisie. Jaren later ontdekte ik dat mijn idolen, zowel Ginger Spice als Posh Spice, hebben geleden aan anorexia en boulimia

 Jon Gabriel - The Gabriel Method

Jon Gabriel - The Gabriel Method

Jon Gabriel daarentegen leed jarenlang aan binge eating en had zwaar overgewicht. Op een dag was hij het zo zat en helemaal klaar met zijn zware lichaam en zichzelf dat hij het roer radicaal omgooide. Hij koos ervoor om de discipline te herwinnen en daarmee zijn eigenwaarde en zelfrespect. Hij is bekend geworden door het schrijven van een boek "The Gabriel Method" waarin hij omschrijft hoe je zonder te diëten je lichaam weer op een natuurlijke en gezonde manier in vorm kan krijgen. 

 Celine Dion

Celine Dion

Het lijkt wel alsof alle mensen waar ik vroeger fan van was en gek op was een eetstoornis hebben gehad. Zouden alle celebrities een eetstoornis hebben? Ook Celine Dion heeft namelijk jarenlang een eetstoornis gehad. Terwijl ik Titanic zat te kijken en mee zat te zingen met het nummer "My heart will go on" had zij een nerveus breakdown, een ongelukkig huwelijk, wilde ze zelfmoord plegen en vocht zij tegen anorexia.

 Marijke Helwegen 

Marijke Helwegen 

Ook Marijke Helweger die we kennen van televisie, leed vroeger aan anorexia. Hoe meer onderzoek ik doe naar eetstoornissen, hoe meer ik erachter kom dat iedereen wel iets heeft of dingen mee maakt in zijn leven. Iedereen heeft ups and downs, we maken dingen mee die we niet mee willen maken en we verliezen allemaal mensen om wie we geven. Niemand kiest ervoor om bepaalde dingen meemaken, soms overkomen dingen ons en vluchten we in eten, drugs of alcohol. Soms zijn deze afleidingsmanoeuvres en verdovingen tijdelijk van aard, maar als we er (te)lang in blijven hangen dan worden ze zeer destructief. 

Een eetstoornis krijgen is geen keuze, maar of je ervan af komt wel! 

 

Heb jij een verhaal wat je graag wilt delen, e-mail je artikel dan naar info@isapower.nl

Klik hier: gratis kennismakingsgesprek of personal coachingHeb jij het zelfhulpboek van Isabelle al gelezen?

Meer inspiratie nodig? Lees dan ook de andere verhalen:
- De 10 weetjes over eten!
Hoe word je de beste versie van jezelf?
- Hoe eet je jezelf gelukkig en vitaal?
- Leren hoe je overal SCHIJT aan kan hebben?
- Ben jij hoog sensitief of heb je super power?
- Tips om lichaam en geest in balans te krijgen!
- Een gezond gewicht en toch een eetstoornis?
- Hoe groot is je verlangen om jezelf te zijn?
Een dag uit mijn eetstoornis (door Tessa)
- Drunkorexia - de alcoholische eetstoornis. Bestaat het echt?
- Fall in love - leren eten zonder schuldgevoel.
- Wat vergoed de zorgverzekeraar bij eetstoornissen?
- Kun je iets willen? Of wil je het dan al?
- Wat is nu eigenlijke het ideale schoonheidsideaal?
- Is een eetstoornis alleen een vrouwending? 
- Een eetstoornis kan werkelijk iedereen overkomen, of toch niet? 
- Waar verlang jij werkelijk naar?
- Als olifanten konden vliegen dan .....
- Wat doe jij met tegenwind in je leven?
- Hoe raak je in je flow?
- Waarom zou je veranderen?

CHECK IT OUT:
In onze events agenda vind je alle leuke workshops, event, lezingen voor jou en je omgeving. Kijk meteen of er iets tussen zit wat je leuk lijkt. Ben jij het volgende (B)EAT IT Camp?