Als olifanten konden vliegen.......


 Als olifanten konden vliegen dan zou het een grote smeerboel worden!

Als olifanten konden vliegen dan zou het een grote smeerboel worden!

Bijna iedereen schijnt leedvermaak grappig te vinden! Maar waarom is dat? We lachen om andermans mislukkingen, klungeligheid of om zijn of haar blunders. We kijken massaal naar televisie programma's waar andere mensen van hun fiets vallen of van een berg skiën en drie keer over de kop gaan. We spreken van leedvermaak wanneer we het leed van een ander als humoristisch ervaren. Het kan gaan om lichamelijk leedvermaak, waarbij iemand anders zich op een komische wijze bezeert, en we kennen het mentaal leedvermaak, waarbij we genieten of lachen als een ander persoon iets ergs meemaakt. Leedvermaak is van alle tijden en dat blijkt wel uit de uitdrukking 'het mooiste vermaak is leedvermaak'. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf ook wel een beetje van leedvermaak houd. Ik kan er echt van genieten als anderen zonder zelf iets door te hebben midden in de paardenpoep gaan staan. En wanneer er een klots vogelpoep recht op iemands schouders uit de lucht komt vallen. Nog leuker zou een grote klodder recht in het gezicht zijn. Stel je voor dat olifanten zouden kunnen vliegen? Dat zou helemaal een smeerboel worden! Ook moest ik heel hard lachen toen mijn juffrouw op de middelbare school door haar stoel zakten. Arm ding, ze had bijna haar heup gebroken. Niet alles is om te lachen! Ook ik kom er niet onder uit en ben regelmatig het mikpunt van leedvermaak geweest en heb anderen meerdere malen doen schateren van het lachen. Zo ben ik een keer recht tegen een lantaarnpaal aan gelopen terwijl ik vol enthousiasme aan het praten was tegen een vriendin. Twee weken later had ik nog steeds een blauw oog. Of denken dat je een korte broek aan hebt, maar daadwerkelijk een lange rok, en dan over een een paaltje heen springt zodat je rok achter het paaltje blijft hangen en hard met je hoofd tegen de grond knalt. Ik was vergeten dat ik een rok aan had! Niet alleen mijn vriendinnetjes moesten heel hard lachen toen mijn uitgescheurde rok mijn ontblootte billen toonden, maar ook ik pieste bijna in mijn broek van het lachen. Toen ook nog bleek dat ik een bloedlip had kon hun dag helemaal niet meer stuk. Uit mijn enthousiasme ben ik ook een keer met mijn hoofd tegen een dichte deur aangerend omdat ik dacht dat die open stond. Uiteindelijk heb ik twee dagen met een lichte hersenschudding op bed gelegen. Elke keer als mijn broer op mijn slaapkamer kwam kijken hoe het met mij ging deed hij het voorval sierlijk en komisch na, waarop we vervolgens beide keihard moesten lachen. Leedvermaak kent vele vormen en gradaties. Meestal is leedvermaak gewoon heel erg grappig, maar leedvermaak kan ook ontstaan vanuit een bepaalde jaloezie of afgunst. Dan vinden we het maar al te leuk dat de ander een blunder maakt, een fout begaat of zelfs pijn lijdt. 

 Niet lachen om mijn grote oren ... ... ...

Niet lachen om mijn grote oren ... ... ...

Wist je dat jaloezie en leedvermaak beide terug te zien zijn in de hersenen? Ze activeren de pijn en genotsknopjes in ons brein. Hoe jaloerser we zijn, hoe harder we kunnen lachen en hoe groter de beloning gevoelsmatig is bij andermans leed. Leedvermaak is dus gewoon heel erg verslavend! Daarnaast is lachen is ook heel erg gezond, dus leedvermaak toch ook? Heb jij weleens genoten van andermans leed? Gaan we dan te ver en zijn we dan gemeen? Waar ligt de grens? Eigenlijk zouden we de ander dankbaar moeten zijn, omdat wij diezelfde fouten en blunders niet meer hoeven te maken. We kunnen er voor kiezen om te leren van de 'fouten' die anderen maken en hen bedanken voor de wijze les en de pijn of de schaamte die ons bespaard is gebleven. Wat doe jij de volgende keer als een ander een blunder begaat? 

 

Heb jij een verhaal wat je graag wilt delen, e-mail je artikel dan naar info@isapower.nl

Klik hier: gratis kennismakingsgesprek of personal coachingHeb jij het zelfhulpboek van Isabelle al gelezen?

Meer inspiratie nodig? Lees dan ook de andere verhalen:
- De 10 weetjes over eten!
Hoe word je de beste versie van jezelf?
- Hoe eet je jezelf gelukkig en vitaal?
- Leren hoe je overal SCHIJT aan kan hebben?
- Ben jij hoog sensitief of heb je super power?
- Tips om lichaam en geest in balans te krijgen!
- Een gezond gewicht en toch een eetstoornis?
- Hoe groot is je verlangen om jezelf te zijn?
Een dag uit mijn eetstoornis (door Tessa)
- Drunkorexia - de alcoholische eetstoornis. Bestaat het echt?
- Fall in love - leren eten zonder schuldgevoel.
- Wat vergoed de zorgverzekeraar bij eetstoornissen?
- Kun je iets willen? Of wil je het dan al?
- Wat is nu eigenlijke het ideale schoonheidsideaal?
- Is een eetstoornis alleen een vrouwending? 
- Een eetstoornis kan werkelijk iedereen overkomen, of toch niet? 
- Waar verlang jij werkelijk naar?
- Als olifanten konden vliegen dan .....
- Wat doe jij met tegenwind in je leven?
- Hoe raak je in je flow?
- Waarom zou je veranderen?

CHECK IT OUT:
In onze events agenda vind je alle leuke workshops, event, lezingen voor jou en je omgeving. Kijk meteen of er iets tussen zit wat je leuk lijkt. Ben jij het volgende (B)EAT IT Camp?