Tweeling zijn en een eetstoornis hebben

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...
Elke dag zag ik mezelf in de spiegel. ’s Ochtends in de badkamer, in de gang op mijn werk of in de reflectie van een winkelruit. Confrontatie genoeg leek mij, maar nee.

Ik zag mezelf aan tafel zitten, languit op de bank of in de keuken. Er loopt iemand rond die ontzettend op mij lijkt. Dit wordt vaak gezien als iets bijzonders, moois en leuks. Ik zag dit anders. Ik zag een betere, knappere, slimmere versie van mezelf. Mijn tweelingzus. Zo hetzelfde, maar toch zo anders.

De tijd dat ik diep in mijn eetstoornis zat, vond ik het ontzettend lastig om een tweelingzus te hebben. Het zorgde voor veel onrust en verwarring in mijn hoofd. De eetstoornis nam mij over en ik ging leven naar wat ik in de spiegel zag. Een lelijk, dik en dom meisje. Ik geloofde mijn eigen spiegelbeeld, gedachtes en overtuigingen. Hier trapte ik elke dag weer in.

Er ontstond een muur tussen ons; tussen mij en mijn zus. Ik was niet alleen met mezelf bezig, maar ook met haar. Waarom hoefde zij niet een x aantal tussendoortjes en ik wel? Zij mocht sporten, ik niet. Had ze een dag minder trek, geen probleem. Maar ho maar als ik zo’n dag had.

Ik denk dat veel jongens en meiden zich vergelijken met hun zus of broer. Als je niet lekker in je vel zit, ongelukkig bent of kampt met een problematiek dan is drang naar vergelijken misschien zelfs groter. Zo werkte het in ieder geval wel bij mij.

Mijn drang naar perfectie, hetzelfde willen zijn maar toch een eigen identiteit willen hebben, zorgde voor een steeds grotere afstand tussen ons. Ik was geen zus meer, ik was eetstoornis. Hoe kon mijn zelfbeeld zo vertekend zijn? Wij lijken toch op elkaar?

Vele therapiesessies heb ik gewijd aan mijn zus. Ik wilde haar mijn gedrag uitleggen, mezelf openstellen en de muur tussen ons verbreken. Na jaren van onbegrip, onmacht en verdriet van beide kanten is onze band sterker dan ooit. Hoe is dit zo gekomen? Ik ben begonnen met praten.

Vooral met mijn therapeute, maar ook steeds meer met haar. Ik heb een eigen identiteit ontwikkeld, een eigen ik om trots op te zijn. Ik zie geen dik, lelijk en dom meisje meer in de spiegel. Ik zie een stralende jonge vrouw. Ik zie mezelf niet meer aan tafel zitten, op de bank of in de keuken. Ik zie mijn zus, steun, vriendin en iemand waar ik trots op ben.
Trots op het feit dat wij zo hetzelfde zijn, maar toch zo anders.

“I may be a twin but I’m one of a kind” – Jerry Smith

“I may be a twin but I’m one of a kind” – Jerry Smith

Je altijd schuldig voelen

Geschreden door: Lana, vrijwilliger bij ISA Power

Ik stond er mee op en ik ging er mee naar bed; schuldgevoel. Overal waar ik was, was het schuldgevoel er ook. Hoe hard ik ook mijn best deed om het achter mij te laten. Het dook altijd weer op. Hoe deed hij dat toch? Dat gevoel creëren? Zelfs om iets kleins… Een pietluttig ding kon ik mij zo schuldig voelen. Het is een gevoel dat aan je knaagt, je op vreet en je helemaal kan overnemen.

Als ik ja zei, was het niet goed. Als ik nee zei, was het niet goed. Linksaf? Nee, rechtsaf. Of toch rechtdoor? Ik voelde mij schuldig naar hem. Ik voelde mij schuldig naar haar. Ik voelde mij schuldig naar mijzelf. Ik voelde mij schuldig naar alles en iedereen.

Van jongs af aan richtte ik mijn leven zo in dat ik zo min mogelijk te maken had met dit gevoel. Ik probeerde het iedereen naar zijn zin te maken en paste mijn gedrag aan naar de wensen en verwachtingen van mijn omgeving. Ik werd een pleaser, durfde geen nee te zeggen en onderdrukte mijn ware gevoelens.

Ik kreeg een angst voor het gevoel van schuld dus probeerde ik situaties die dit gevoel aanwakkerden zoveel mogelijk te vermijden.
Misschien ook één van de redenen waarom ik een eetstoornis ontwikkelde. Laat deze uitvlucht nou net niet de juiste oplossing zijn. Nu voelde ik mij niet meer alleen schuldig als ik voor mijn gevoel niet aan verwachtingen van anderen voldeed, maar ook als ik de eetstoornis teleurstelde.

tweestirjd.jpg

Ik voelde mij schuldig als ik die boterham wel at. Ik voelde mij schuldig als ik die boterham niet at. Ik voelde mij schuldig naar diegene die had gekookt als ik eten liet staan. Ik voelde mij schuldig naar de eetstoornis als ik mijn bord leegat.
Ik voelde mij schuldig als ik afspraak afzei ongeacht de reden. Ik voelde mij schuldig als ik een keer voor mijzelf koos. Kortom; het was nooit goed.

Schuldgevoel bleek een rode draad te zijn in mijn leven. Een draad wat doormidden geknipt moest worden om verder te komen in het leven. Om het leven minder ingewikkeld te maken voor mijzelf.

Hoe heb ik het voor elkaar gekregen dat ik mij niet meer dagelijks laat leiden door schuldgevoel?
Ik ben elke keer bij mijzelf nagegaan waarom ik mij zo voelde. Of het terecht is dat ik mij zo voel en wat dit gevoel mij oplevert. Waar was ik eigenlijk bang voor?
Vaak was ik bang voor afwijzing, bang om niet goed genoeg te zijn, om niet meer leuk gevonden te worden. Ik was ontzettend onzeker.

Het klonk zo simpel, maar wat was het een gevecht om dit gevoel aan te gaan. Vele gesprekken, huilbuien en het vragen om bevestiging zorgden ervoor dat mijn kijk realistischer werd. Daarnaast ben ik het van mij af gaan schrijven. Op deze manier kreeg ik ook een beter overzicht voor mijzelf. Het zat namelijk vooral in mijn hoofd en het uitte zich lichamelijk. Spanning in mijn lijf, hartkloppingen, hoofdpijn, buikpijn en ga zo maar door. Mijn eigen negatieve overtuigingen hadden voor een hele rare kronkel gezorgd in mijn hoofd.
Ik had de gekste ideeën en overtuigingen gecreëerd. Wat zouden mensen wel niet vinden van mij? Is het raar als ik dit zeg? Liever de ander tevreden houden dan die nare gevoelens van schuld.

Het blijft soms een uitdaging. Toch probeer ik mij niet meer te laten leiden door gevoelens van schuld. Ik heb geleerd dat het oké is om je eigen grens aan te geven. Om soms voor jezelf te kiezen en dat je niet alles en iedereen tevreden kan stellen in het leven.

De feestdagen en een eetstoornis

Geschreven door: Lana

Het is weer zo ver: de feestdagen staan voor de deur. Sinterklaas is dan wel weer het land uit, maar Kerst komt er nog aan. Pepernoten, chocoladeletters, kerstkransjes, oliebollen en nog veel meer. De winkels liggen er vol mee. Kortom; verleidingen, verboden voedsel en uitdagingen.  
 
Leuk en gezellig, maar ook lastig. Lastig voor iedereen die kampt met een eetstoornis. De feestdagen draaien om samen zijn, maar ook om lekker eten.  
In de periode dat ik diep in mijn eetstoornis zat was deze tijd van het jaar verschrikkelijk. Ik zag als een berg op tegen de feestdagen en had al weken van tevoren buikpijn.  

Waarom zijn die dagen toch zo lastig? Vaak omdat ze net wat anders gaan dan de dagelijkse routine. Gevoel van controle verlies, minder structuur en ander eten.  
Misschien ga je uiteten, gourmetten of staan er de hele dag hapjes op tafel.  Hoe je het ook went of keert: de feestdagen draaien grotendeels om eten.
Hoe ga jij deze dagen dit jaar doorkomen? En nog belangrijker: hoe ga jij een beetje genieten?  

decemmber.jpg

Begin bij het begin. Waar loop je tegen aan, wat vind je eng en waar zie je vooral tegenop?  
Ik vond het bijvoorbeeld lastig dat voor mijn gevoel de hele dag om eten draaide. Na het ontbijt duik je de keuken in voor een uitgebreide lunch of diner. Ik voelde mij hierdoor per uur dikker worden. Ik miste mijn dagelijkse structuur, vertrouwde producten en het idee van controle. Met de feestdagen gaf ik de controle deels uithanden, dacht ik.  
De drang om te compenseren en om meer te bewegen werd sterker en sterker.  
Het maakte mij verdrietig, gespannen en gefrustreerd. Waarom kon ik niet gewoon genieten zoals vroeger? Vroeger, toen ik geen seconde nadacht over wat ik at, hoeveel ik bewoog en juist uit keek naar deze tijd van het jaar?

Toch is het mij gelukt. Ik geniet weer. Ik kijk uit naar de feestdagen. De warme, gezellige en donkere dagen. Heerlijk met een filmpje en warme chocolademelk op de bank. Avondjes met vriendinnen, pepernoten en gedichten. Lang natafelen met de kerst en met oudejaarsavond een oliebol.  

Hoe ik dit heb bereikt?
In mijn slechtste periode maakte ik gerechten die veilig voelde, sprak ik af wat een ‘normale’ portie was en wat een haalbare uitdaging zou zijn.
Daarnaast probeerde ik de focus minder op het eten te leggen, maar juist op de andere fijne en mooie dingen van de feestdagen. Het samen zijn met familie en vrienden. Cadeautjes inkopen, winterse wandelingen en kerstversieringen. Samen met mijn zus de stad in opzoek naar een leuke kerstoutfit. Een outfit waar ik mij fijn in voelde ongeacht wat een ander hiervan zou denken of vinden. Samen zochten wij lekkere recepten uit en stonden wij in de keuken. Tussen het koken door maakten wij een wandeling door het park, keken een film of speelden wij spelletjes. Het zorgde voor afleiding, maar ook voor een andere kijk op de feestdagen. Elke jaar kon ik weer iets meer genieten, lachen en ontspannen.

Eis niet te veel van je zelf, leg de lat niet te hoog, maar gun jezelf wel deze tijd van het jaar. Ook jij bent het waard om te genieten, plezier te hebben, te lachen en om lekker te eten.
Wees lief voor jezelf! Die paar dagen in het jaar die wat anders gaan mogen ook gewoon.
Combineer haalbaar met een kleine uitdaging. Je zult merken dat er niets geks met je lijf gebeurt. ’s Avonds in je bed ben je moe van de spanning en het vechten tegen de eetstoornis, maar ook trots. Je lijf is dankbaar, je gezonde kant probeert de overhand te nemen en je hebt weer stappen gezet!

Ben jij ook een twijfelaar?

Deze blog is geschreven door Annet Hoving, Stagiaire bij ISA Power.

"Hmm… Ik twijfel". Ik hoor het me nog zeggen, gister avond nog. Waar het over ging? Ik twijfelde of ik dat nieuwe jurkje aan zou trekken, of een broek met dat lekker zittende blouseje. Het was tenslotte mijn verjaardag: ik wilde iets leuks aan, maar ook iets wat lekker zit. Ik twijfelde wat ik die dag aan zou trekken.

 

Soms sta je voor de keuze tussen twee of meerdere dingen, en lijken beide opties goed. Op dat moment kan er twijfel optreden, een weet je niet waar je voor moet kiezen. Twijfel is iets wat ieder mens tegen komt, en wat dus heel normaal is.

Twijfel kan soms vaker voorkomen dan je eigenlijk zou willen. Stel je twijfelt tussen 2 soorten outfits, en vervolgens twijfel je of je make-up op moet doen, en als je besloten hebt wel make-up op te doen, twijfel je weer of je dan wel of geen oogschaduw op moet doen, en als je je outfit gekozen hebt, twijfel je tussen die zwarte of grijs sneakers, en daarna twijfel je tussen het opsteken van je haar of het los laten van je haar………….. Wordt jij ook al moe als je dit leest? Als je zoveel twijfelt, de hele dag door, is de kans groot dat je moe wordt van alle twijfel.

Toen ik nog een eetstoornis had, werd ik soms gillend gek van de gedachten ie in mijn hoofd rondhingen. Ik twijfelde dag in dag uit of ik ging eten, en als ik ging eten, wat ik ging eten, en als ik had besloten wat ik ging eten twijfelde ik weer hoeveel ik daarvan ging eten.

En alsof het nog niet genoeg twijfels was, twijfelde ik nadat ik iets had gegeten, of ik dat wel had moeten eten en of het niet teveel was. Zucht………..

Af en toe twijfel ik nog steeds, maar ik heb er geen last meer van. En weet je? Ik voel me heerlijk, vrij en ik heb veel meer energie over wat ik in leuke dingen kan stoppen! Tijdens mijn verjaardag twijfelde ik bijvoorbeeld of ik zin had in een stuk appeltaart of in een stuk kwarktaart. En you know what? Ik nam gewoon van beiden een stuk, om vervolgens er volop van te genieten zonder ook maar enige twijfel over de hoeveelheid en of ik het wel had moeten doen.

En twijfel over een outfit, ja dat heb ik ook. Maar zolang je er op de juiste manier mee om kan gaan, dan is het oké. Zolang de twijfels maar niet zorgen dat je uitgeput raakt, dan is het goed. Wat je kan helpen bij twijfels, is om erachter te komen waar die twijfel vandaan komt. Die twijfel om je outfit: is dat omdat je twijfelt of je er leuk uitziet, of twijfel je puur over de meest comfortabele outfit? Wanneer je hier achter bent, kun je kijken hoe reëel je twijfel is. Je ziet er met beide outfits waarschijnlijk mooi en uniek uit!

Wat mij heeft geholpen, is om mijn twijfels op te schrijven. Vaak zag ik dan in dat mijn twijfels eigenlijk geen waarde hadden, en dat ik mezelf alleen maar vermoeide met deze twijfels. Langzaamaan leerde ik mezelf hierdoor beter kennen, kwam ik erachter wat ik belangrijk vond, en kon ik het accepteren als ik een keer twijfelde. Tot ik een moment bereikte waarop ik tot het besef kwam dat ik heel veel tijd en energie over had.


En dat moment, kan jij ook bereiken.

Lukt het je niet alleen om minder te twijfelen? Schaam je niet. Er zijn mensen die je willen helpen! Plan een gratis intake gesprek in met één van de ervaringsdeskundige coaches van ISA Power!


Hoe kan het dat steeds meer jongeren een eetstoornis ontwikkelen?

Welke factoren dragen bij aan de ontwikkeling van een eetstoornis bij kinderen? En hoe kan het eigenlijk dat een eetstoornis vooral bekend staat als een tienerziekte? Niet alleen tieners kunnen een eetstoornis ontwikkelen, maar ook ouderen en mannen kunnen kampen met een eetstoornis.

Steeds meer klinieken krijgen jongeren cliënten. Maar hoe kan het dat een eetstoornis op steeds jongere leeftijd voorkomt? Het komt zelfs voor dat jongeren van 8 jaar oud worden opgenomen voor hun eetstoornis.

Met name anorexia komt steeds vaker voor bij jonge kinderen. Volgens kinderpsychologen is het aantal meisjes met de eetstoornis onder de 14 jaar fors toegenomen. Hoe moeten ouders hiermee omgaan?
Uit onderzoek blijkt dat de jongeren steeds meer druk en stress ervaren doordat ze moeten presteren. Veel jongeren zijn onzeker en reageren deze onzekerheid, stress en spanning af op eten. Het kan zijn dat de jongere ervaart hier ‘goed’ in te zijn, of omdat de jongere ervaart hier ‘controle’ over te hebben in een periode waarin de rest in hun leven onzeker of uit balans is.

“Ik was blij met de structuur, de regels en het tijdelijke regime wat Anorexia mij bood. Ik was even afgeleid en minder verdrietig en eenzaam. Het is niet voor niets dat Anorexia ook wel de vriendin ‘Anna’ wordt genoemd.”

Tegenwoordig ligt er veel nadruk op gezond eten en meer bewegen. Want overgewicht is een probleem waar niet alleen jongeren in Nederland mee kampen. Gezond eten is een hype. Er zijn nog nooit zoveel kookboeken, Blogs, Instagram posts en Facebook foto’s over eten als vandaag de dag. Suikervrij, glutenvrij, lactosevrij, koolhydraatarm, pasta gemaakt van courgette, maar ondertussen zitten onze light producten vol met namaak suikers (zoals aspartaam en natriumcyclamat).

Het is goed dat we aandacht besteden aan onze gezondheid en dat we ons bewust worden wat we eten en wat dat voor ons lichaam doet. In zekere mate moeten jongeren hier natuurlijk alert op zijn, maar het kan er ook toe leiden dat de jongere op een extreme ongezonde manier bezig gaat met eten, gewicht en uiterlijk. Het kan een ware obsessie worden, zeker als je op dat moment door een eenzame, onzekere of verdrietige periode gaat.

15293577058_6f867af775_z.jpg

“De eetstoornis is een ‘coping’ mechanisme wat mensen houvast biedt in onzekere tijden. Zo lijkt niet eten een oplossing bij onzekerheid, overgeven is letterlijk je galspugen, en eetbuien verlammen letterlijk het onrustige gevoel van binnen.”

Jongeren vergelijken zich veel met elkaar, wat mee kan spelen in het ontwikkelen van een eetstoornis. Eten (snaaien) of juist niet eten is een manier die wordt ingezet om met moeilijke emoties om te kunnen gaan. Gelukkig worden eetstoornissen sneller ontdekt omdat zowel leraren als ouders beter op de hoogte zijn. Hoe meer we lezen en weten over eetstoornissen hoe alerter we worden en hoe sneller we de signalen van eetgestoord gedrag opmerken. Als je denkt dat jouw kind een eetstoornis heeft schakel dan een specialist in of neem contact op met ons als je vragen hebt.

Misschien twijfel je nog of jouw kind een eetstoornis heeft? Wees alert en ga het gesprek met je kind aan. De huisarts kan jullie als gezin doorverwijzen naar een instantie of specialist in de buurt waar gesprekken volgen. Het kan zijn je dan een diagnose krijgt, wat helpt bij het vinden van geschikte hulp bij het overwinnen van je eetstoornis. Maar het is verstandig om samen met jouw kind te bekijken of die hulp ook bij jullie en je kind past. Er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van hulp. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter de prognose op herstel. Belangrijk is wel dat jouw kind een klik heeft met zijn/haar hulpverlener.

Een eetstoornis brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. En de gevolgen op jonge leeftijd zijn alarmerend. Zo kan anorexia de spieren afbreken en de groei en botopbouw vertragen. Voor iemand in de groei is dit heel gevaarlijk. Je kan dus spreken van onomkeerbare gevolgen omdat deze jongeren een eetstoornis ontwikkelen voor hun puberteit waarin het lichaam normaal gesproken een hele groei en ontwikkeling doormaakt. Het lichaam krijgt daar nu geen mogelijkheid voor en dit kan nooit helemaal op latere leeftijd worden ingehaald. Bij jongeren in deze leeftijdsgroep spelen de ouders een nog belangrijkere rol in het herstel. De ouders zijn onmisbaar.

Gelukkig is de kans op volledig herstel bij jongeren veel groter dan die bij volwassenen. Ongeveer 3 op de 4 jongeren die gediagnosticeerd is met anorexia nervosa, boulimia nervosa of een eetbuistoornis BED geneest.

Fotografie

De kracht van zelfleiderschap

Jarenlang heb ik geworsteld met een eetstoornis. In mijn geval anorexia. Jarenlang overtuigde ik mezelf ervan dat ik niet kon genezen, omdat ik daar te zwak voor was. Ik maakte mezelf wijs dat een gelukkig leven voor mij niet was weggelegd.

“Ik leefde niet, ik overleefde!”

Ik liep op deze wereld rond, maar eigenlijk ook weer niet. Ik was niet meer de spontane dochter van mijn ouders en ik was niet meer het irritante zusje van mijn broer. Nee, ik was een meisje met anorexia. Een meisje dat alles perfect probeerde te doen, iedereen tevreden wilde stellen en die voor iedereen wilde zorgen. Hierdoor vergat ik hoe ellendig ik me voelde en hoe erg ik walgde van mijzelf.

“Waardering van mijn omgeving, gaf mij nog enigszins recht om te bestaan.”

Ik deed altijd wat andere mensen van mij verwachtte en geloof me, hier word je niet gelukkig van. Er zijn zoveel mensen die een mening hebben en al die meningen verschillen ook nog eens van elkaar. Het lukt nooit om het voor iedereen goed te doen. Het zal dus altijd voelen als falen. Ik ben er ook van overtuigd dat ik veel ellende gespaard was gebleven als ik eerder naar mijn eigen IK had geluisterd. In behandelingen was ik soms de voorbeeldcliënt en deed ik braaf alles wat van mij gevraagd werd. Ik volgde zelfs behandelingen terwijl ik wist dat ik er slechter van zou worden. Alleen maar uit angst voor wat anderen wel niet zouden denken als ik niet luisterde naar hun advies.

“Want wie ben ik om zelf te bepalen wat goed voor mij is?”

Eigenlijk wist diep vanbinnen heel goed wat goed voor me was, maar dit durfde ik niet te uiten. Bang voor meningen van anderen en bang om slechte keuzes te maken. Als ik namelijk deed wat anderen van mij verwachtte dan was ik ook niet zelf verantwoordelijk als het zou mislukken. Als ik zelf een keuze maak en het mislukt dan ben ik ook zelf verantwoordelijk voor deze mislukking.

10363111663_89592990f7_z.jpg

Nu ik hier aan terugdenk, dan vind ik het moeilijk te geloven dat ik dit werkelijk dacht. Het was oneerlijk en gemeen om anderen verantwoordelijk te maken voor mijn gedrag, want ook al volgde ik trouw het advies van een ander op ik was en blijf zelf verantwoordelijk voor mijn eigen gedrag.

“Ik ben en blijf zelf de kapitein op mijn eigen schip.”

Waarom gedroeg ik me hier niet naar? Waarom maakte ik het allemaal nog ingewikkelder dan dat het al was? Waarom dacht ik dat het verkeerd was als ik zou luisteren naar mijn eigen gevoel? Mocht ik zelf geen mening vormen? Of durfde ik geen mening te vormen? En dan bedoel ik mijn eigen mening zonder het oordeel van mijn eetstoornis, want die was het er sowieso niet mee eens. Het enige wat die wilde is mijn leven overnemen en mij ontvreemden van familie en vrienden, want die vormden een grote bedreiging voor mijn eetstoornis. Er waren meerdere belemmerende gedachtes die de situatie in stand hielden.

Enkele belemmerende gedachtes waren:
- Wat als ik stappen zet in mijn herstel? Laat mijn omgeving me dan niet vallen?
- Wie ben ik zonder eetstoornis? Straks ziet niemand mij weer staan.
- Ik ben veel te zwak om mijn eetstoornis te overwinnen!
- Wat als mensen denken dat ik me al die tijd heb aangesteld?
- Wat als mensen denken dat ik mijn eetstoornis verzonnen heb, omdat ik nu opeens goede stappen maak uit mijzelf?

Allemaal belemmerende overtuigingen die me weerhielden om stappen te zetten in mijn herstel. Ik was alleen maar bezig met wat anderen dachten. En daarbij ging ik uit van negatieve meningen en oordelen.

Nu ik deze gedachtes kan omdraaien voel ik kracht in plaats van angst.
- Ik kan meer gaan genieten van mijn familie en vriendinnen als de eetstoornis er niet meer tussen staat.
- Ik weet dat de vrienden en familie die om mij heen blijven staan waardevolle vriendschappen zijn. Het zijn mensen die ik kan vertrouwen en waar ik op kan bouwen.
- Elke dag zal ik opnieuw strijden tegen de eetstoornis. Ik zal misschien 20 keer vallen maar dan ook 21 keer weer opstaan.
- Wat zullen mensen trots op mij zijn als ik stappen in mijn herstel zet.

Deze andere denkwijze gaf mij kracht! Oneindig veel kracht!

“Hier ontstond mijn omslagpunt. Ik realiseerde me dat ik mezelf moest redden en dat niemand anders dat voor mij ging doen.”

Zelfleiderschap is het sleutelwoord naar genezing. Dat betekent ook dat je moet stoppen met pleasen en doen wat anderen denken dat goed voor je is. Stop met pleasen van de hele wereld. Dat heb je lang genoeg gedaan. NU is de tijd om VOLLEDIG voor jezelf te kiezen! Het is tijd om de regie over je eigen leven terug te pakken. Jijzelf bent de enige die de eetstoornis kan verslaan. Dit is niet makkelijk, maar zeker wel de moeite waard!

“Het gaat met vallen en opstaan, knocken en weer doorgaan!”

Het is van essentieel belang dat je zelf op het punt komt van: tot hier en niet verder. Ik ga er alles aan doen om die eetstoornis te verslaan. Hoe bang ik ook ben. Hoe onhaalbaar genezen misschien ook voelt. Met deze keuze ben je al een heel goed stuk op weg! Gebruik je doorzettingsvermogen op een positieve manier. Je hebt al laten zien hoeveel doorzettingsvermogen je hebt door zo ver weg te zakken in de eetstoornis. Zet deze kracht nu in om weer regie over je eigen leven te krijgen en de eetstoornis te verbannen uit je leven. De wereld is zo gemeen en wreed nog niet. Waarschijnlijk ben je gemener, strenger en wreder tegen jezelf?

5447732257_d05d009d2b_z.jpg

“Moed is niet het ontbreken van angst. Moed is bang zijn en toch doorgaan.”

Wees zelf de kapitein op je eigen schip. Jijzelf weet diep van binnen het beste wat voor jou werkt, waar jij naar toe wilt met je leven. Wees eerlijk naar jezelf en naar je omgeving en laat je keuzes niet meer beïnvloeden door jouw eetstoornis. Stippel zelf de route van je leven uit en vraag hulp waar nodig. Stop met signalen geven als het even niet goed gaat. Nee, schakel zelf mensen in die je kunnen helpen en vertel ze wat er niet goed gaat en wat je van ze verwacht of wat je van ze nodig hebt.

Door zelf keuzes te maken en succeservaringen op te doen ervaar je dat je zoveel sterker bent dan je misschien van jezelf denkt! Al deze nieuwe succeservaringen geven je steeds meer kracht en geloof in jezelf en in je eigen kunnen.

“Is het makkelijk. Nee. Is het de moeite waard? ZEKER weten!"

Zelfleiderschap betekent dat je zelf verantwoordelijk bent, zelf je keuzes maakt en hier naar handelt. Ik snap heel goed dat dit vooral in het begin heel erg eng en onwennig zal zijn, maar hierdoor ga je wel ervaren hoe sterk je zelf bent. Die kracht en zelfvertrouwen heb je zeker nodig om te herstellen. Onthoud dat je hierdoor er juist niet alleen voor staat. Je schakelt alleen nu zelf de omgeving in. Uit ervaring kan ik vertellen dat de mensen uit jouw omgeving vooral heel trots en blij zullen zijn als ze van jou horen wat ze voor jou kunnen doen. Door alleen maar signalen af te geven, weet de omgeving vaak juist niet wat ze moeten doen. Voor jou is het dan misschien wel duidelijk, maar voor hen niet. Door echt te benoemen wat jij nodig hebt, zullen ze je beter kunnen helpen. Geloof in jezelf! Jij kan dit!

Fotografie 1
Fotografie 2

Hoe voorkom je een terugval?

Als je voor een eetstoornis in behandeling bent, heb je waarschijnlijk weleens het woord ‘terugval’ voorbij horen komen. Het hebben van een terugval is namelijk iets wat jammer genoeg vaak voorkomt bij eetstoornispatiënten. 30 tot 50% valt namelijk na een succesvolle behandeling terug. Is er dan niet iets wat je kan doen om een terugval te voorkomen? In mijn ogen wel. In dit artikel zal ik tips geven over hoe je dat kan doen.

Wat is een terugval?
Herstellen gaat met vallen en opstaan. Het zijn vaak twee stappen vooruit en vervolgens weer drie stappen achteruit. Dat betekent echter niet dat je direct een terugval hebt. Een terugval houdt in dat iemand weer terug in de eetstoornis valt. Vaak is het een lange tijd goed gegaan en was de eetstoornis wat meer op de achtergrond, maar opeens komen daar de oude eetstoornisgewoontes weer naar boven. Als je daar niet op tijd bij bent en het niet op tijd ziet, kan het heel hard gaan. Voor je het weet zit je weer diep in de ellende van de eetstoornis.

Het kan dan voelen alsof de terugval je echt is overkomen en dat is begrijpelijk, omdat de eetstoornis er stiekem weer in is geslopen. Het begint vaak met kleine eetstoornistrekjes die weer terugkomen. Je begint bijvoorbeeld weer wat meer op je eten te letten, houdt weer het aantal calorieën van eten bij en je gaat wat vaker naar de sportschool. Uiteindelijk wil je nog gezonder eten en zonder dat je het echt in de gaten hebt, wordt je voedselinname steeds beperkter. De obsessie met eten wordt daarentegen groter. Het kan ook zijn dat je meer gedachtes krijgt over eetbuien. Het wordt steeds moeilijker om daar weerstand tegen te bieden.

Vaak heb je pas in de gaten dat je een terugval hebt als het eigenlijk al te laat is. Zo heb je bijvoorbeeld pas in de gaten dat het niet goed zit als je iets moet eten terwijl je dat niet wilt vanwege de hoeveelheid calorieën. Of juist wanneer de paniek na het eten weer zo groot is dat je allerlei manieren bedenkt om er vanaf te komen. Ook merk je pas dat het te laat is als je weer stiekem aan het eten bent, omdat je niet wilt dat andere mensen jou zien vreten. Als je eenmaal weer in de eetstoornis zit, is het moeilijk om er weer uit te komen.

Terugval voorkomen
Om een terugval te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en de eetstoornis goed te kennen. Een eetstoornis komt namelijk niet zomaar terug. Als alles goed in jouw leven gaat, je lekker in je vel zit en je gelukkig bent, zal de eetstoornis niet weer terug in jouw leven sluipen. Als er echter iets niet goed gaat en je voelt je niet zo fijn, dan is de kans veel groter dat de eetstoornis weer naar boven komt.

20403250004_d6c553c2fe_z.jpg

Voorheen was de eetstoornis jouw coping mechanisme. Het was jouw manier van omgaan met nare gevoelens en negatieve ervaringen. Het was een houvast. Hoewel je ermee om hebt leren gaan, is het heel begrijpelijk dat de eetstoornis terugkomt op het moment dat je weer de controle dreigt te verliezen in het leven en je daar niet (meer) op een gezonde manier mee om kan gaan.

Het is belangrijk om erachter te komen wat jouw valkuilen zijn. Wat zijn voor jou gebeurtenissen die zodanig veel invloed op je hebben dat de eetstoornis erdoor getriggerd wordt? Je kan hierbij onder andere denken aan:
- Stress door werk/school;
- Verlies van een dierbare;
- Verveling;
- Gewichtstoename;
- Ingrijpende veranderingen;
- Tegenslagen.

Naast gebeurtenissen is het ook goed om te weten waaraan je bij jezelf merkt dat het niet zo goed gaat en je dus extra alert moet zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je merkt dat je weer wat meer op je uiterlijk gericht bent en je wat meer onvrede over jezelf ervaart. Het kan ook zijn dat je het idee hebt dat je meer moet sporten of dat je weer wat meer op je eten moet letten. Het zijn dan maar gedachtes die door je hoofd spoken, maar het zijn wel belangrijke gedachtes die je serieus moet nemen. Die gedachtes zijn signalen dat je op moet passen, want het is de eetstoornis die er langzaam weer in sluimert als je er naar gaat handelen. Het gaat niet goed met je en onbewust zoek je weer de controle in het eten en op je gewicht.

Tot slot is het raadzaam om met mensen hierover in contact te blijven. Zodra je bovenstaande bij jezelf opmerkt, is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Blijf er niet te lang mee rondlopen, want de eetstoornisgedachtes zullen sterker worden. Geef de eetstoornisgedachtes minder de ruimte door het direct te delen en om hulp te vragen bij mensen die jij vertrouwt en die jou kunnen helpen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Wil je graag terugval voorkomen of weten hoe je om kan gaan met triggers? Neem dan gerust contact op met ons. Of plan direct een gratis intakegesprek in.

Foto
Bron: Vrij van eetstoornis

Eetstoornis en een Obsessief Compulsieve Stoornis (OCD)

Mensen met een eetstoornis kunnen soms last hebben van meerdere stoornissen en aandoeningen. In de psychologie wordt hiervoor de term ‘comorbiditeit’ gebruikt. Dit houdt in dat je twee of meerdere stoornissen of aandoeningen tegelijkertijd hebt. Het komt regelmatig voor dat dit over het hoofd wordt gezien in het diagnostische proces en in de behandeling die daarop volgt. Het is uiterst belangrijk om onderzoek te doen en genoeg kennis te hebben op de mogelijk andere aanwezige stoornissen. Als er sprake is van comorbiditeit is het belangrijk dat beide stoornissen worden behandeld. Het risico is namelijk dat de ene stoornis de andere in stand houdt. Autisme kan dus een in stand houdende factor zijn voor de eetstoornis.  

Comorbiditeit en eetstoornissen
Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar de comorbiditeit bij mensen met verschillende eetstoornissen. Hieruit komt naar voren dat mensen met een eetstoornis zeker linken hebben met anderen stoornissen. Voorbeelden die je vaak terugziet zijn affectieve stoornissen (stemmingswisselingen), depressies en angststoornissen. Mensen die ook lijden aan een angststoornis hebben hierin ook regelmatig last van OCD (dwangstoornis) en een sociale fobie. In dit stuk ga ik wat dieper in op de link tussen een eetstoornis en OCD. Is er hier sprake van een link of is het puur toeval dat mensen een eetstoornis ook OCD ontwikkelen?

Wat is OCD?
OCD is een psychische aandoening waarbij het dagelijkse leven wordt verstoord door dwanggedachten en dwanghandelingen. Het is een zeer complexe ziekte en kan zich uiten in veel verschillende manieren.

Sommige mensen tellen dagelijks alle tegels op de vloer, anderen tellen de boeken in de kast, sommigen controleren of alle huishoudelijke apparaten uit staan voordat zij naar bed gaan. Sommige willen alleen gelijke nummers eten en drinken, bijvoorbeeld 4 tomaten en twee koppen thee. Dat betekent dat deze persoon geen 3 tomaten kan eten en ook niet één kop thee, maar 6 tomaten en 4 koppen thee mag dan weer wel. Wat alle mensen gemeen hebben, is dat zij gevangen zitten in hun dwanggedachten en dwanghandelingen. Hierdoor zijn zij vaak heel eenzaam. Bovendien kost het hen veel tijd en energie die ze ook zouden kunnen stoppen in leuke dingen.

3326794804_045cd807f3_z.jpg

Er zijn ook meerdere oorzaken bij het ontstaan van  OCD. Uit onderzoek is gebleken dat er sterke aanwijzingen zijn dat een oorzaak van de stoornis bij de communicatie tussen de verschillende gebieden in de hersenen ligt. Daarnaast kunnen externe factoren een aanleiding zijn bij het ontwikkelen van deze stoornis. Iemand kan bijvoorbeeld na een traumatische gebeurtenis dwanghandelingen en dwanggedachten krijgen. Iemand ervaart geen controle over de gedachten te hebben en de handelingen te MOETEN uitvoeren om iets te voorkomen of om iets los te kunnen laten. Ze zijn bang dat er anders bijvoorbeeld een ramp gebeurt. Er is geen gen gevonden die aangeeft dat OCD erfelijk is, maar je hoort wel vaak de kinderen dwangen overnemen van hun ouders, maar dan op een andere manier of in een andere vorm.

“Mijn dwanghandelingen ontstonden na het overlijden van mijn oma. Ik ging toen opeens al mijn kasten netjes poetsen, opruimen, alles opnieuw ordenen, opnieuw opvouwen, kleur bij kleur en alles op maat. Soms deed ik een kast wel vijf keer per dag. Als ik dat niet deed was ik bang dat mijn moeder en vader ook zouden overlijden.“

Eetstoornissen en OCD
Eetstoornissen en OCD hebben een aantal zelfde symptomen, waardoor ze soms met elkaar verward worden. Iemand met een eetstoornis is namelijk ook dwangmatig bezig met eten, niet eten, calorieën tellen, afwegen, gewicht, enzovoort. Iemand met een eetstoornis heeft niet meteen OCD.
Mocht je een eetstoornis en OCD hebben dan je de juiste behandeling krijgt. Als iemand last heeft van OCD in combinatie met een eetstoornis dan is dit o.a te herkennen aan de dwanghandelingen op een andere gebied dan eten. De regels en dwanghandelingen zijn vaak extremer dan bij iemand die alleen een eetstoornis heeft. Een voorbeeld hiervan is dat sommige mensen alleen voedsel met een bepaalde kleur eten of iets van dezelfde grootte.

Er zijn veel overeenkomsten tussen eetstoornissen en OCD, maar er is niet bewezen dat er een link is tussen deze twee stoornissen. Het blijven totaal verschillende stoornissen die niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Het is dus ook niet zo dat iemand met een eetstoornis altijd OCD heeft. Iemand heeft dan misschien wel symptomen die passend zijn bij OCD, maar die tegelijkertijd ook passen bij een eetstoornis. Dit komt vaker voor bij stoornissen. Zo kan een eetstoornis een autistisch beeld geven, maar dat betekent niet dat iemand ook autisme heeft. Het is dus heel belangrijk dat de hulpverlening goed kijkt naar welke diagnoses echt bij iemand horen. Hiermee voorkom je dat een andere diagnose het herstel van een eetstoornis belemmert en voorkom je dat er onnodig extra labeltjes gegeven worden aan mensen met een eetstoornis.

Onderzoekers zijn bezig om een goede behandeling te ontwikkelen voor mensen waarbij er sprake is van comorbiditeit. Vandaag de dag schieten nog veel behandelingen en therapieën hierin tekort en komt het (te) vaak voor dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd, omdat ze last hebben van een (complexe) dubbele diagnose.

Fotografie
Bron, bron, bron

Het effect van social media op de ontwikkeling van eetstoornissen

Tegenwoordig is social media verworven in het dagelijks leven. Bijna iedereen maakt gebruik van social media, van het communiceren met vriendinnen tot verstrekken van bedrijfsgegevens. Social media wordt overal voor gebruikt! Het heeft super veel voordelen, mits het goed gebruikt wordt. Voor velen is een gewoonte om de dag te beginnen met het checken van Facebook of Instagram. Mooie foto’s en filmpjes komen voorbij, en door de komst van social media worden vele meiden en jongens dagelijks geconfronteerd met nieuwe trends rondom gezondheid, eten en uiterlijk.

De kracht van Social Media

Via social media worden helaas niet alleen verkeerde ideaalbeelden gecreëerd, omdat mensen alleen de positieve en interessante delen van hun leven openbaren, ook worden er de meeste gekke ideeen en tips gedeeld om af te vallen. Mensen gaan leren zichzelf te vergelijken met mensen en modellen op TV, Instagram en Facebook. Dit veroorzaakt onzekerheid over het eigen lichaam. "Waarom heb ik niet zo’n mooie huid of zo’n interessant leven?" en "Waarom ben ik niet zo dun als die modellen?" 

www.isapower.nl het effect van social media

We leven in een gemanipuleerde werkelijkheid

Geeft social media nu echt een goede representatie van de werkelijkheid? Nee, wij vinden van niet. In werkelijkheid zijn de meeste foto’s op social media bewerkt. 

Wat kun jijzelf doen en hoe kun jij jezelf beschermen?

Social media kan bijdragen aan het ontstaan van onzekerheden en het streven naar een “ideaalbeeld”. Mensen die onzeker zijn zullen zich eerder vergelijken met mensen die in hun ogen zogenaamd mooier, slimmer en leuker zijn. Mensen die sterk in hun schoenen staan en zelfverzekerder zijn zullen dit minder snel doen.

Hoe dan ook, stop met jezelf te vergelijken met ‘perfecte’ mensen op tv of social media. Hierdoor word je alleen maar meer onzeker! De realiteit is dat de modellen in magazines of op TV eerst uren door visagisten zijn opgemaakt en vanuit de juiste hoek gefotografeerd worden. In werkelijkheid hebben zij ook hun plus- en minpunten die hun uniek maken.

Onthoud dat de meeste mensen elke dag opnieuw weer naar school of hun werk moeten, net zoals jij en ik. Dit ‘saaie’ leven wordt nooit geopenbaard op social media, maar slechts een klein deel van onze samenleving reist via privé jets en limousines die op social media te zien zijn. 

Je hoeft niet te voldoen aan een ideaalbeeld! Iedereen heeft zijn/haar onzekerheden en niemand zal dit open en bloot op social media zetten. Wees blij met wie je bent en wat je doet. Jij bent bijzonder en uniek!

Social media kan een onrealistische werkelijkheid creëren, maar social media heeft ook positieve invloeden. Sociale media maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om in contact te komen met hulpverleners en lotgenoten, om samen te vechten tegen jouw eetstoornis en om jouw onzekerheden los te laten. 

"Don't desire to be somebody else, be you. You are unique exactly the way you are right now!"

Soepel door de kerst maand

Tips voor mensen met een eetstoornis of eetproblemen www.isapower.nl

Voor velen is kerst een bijzondere maand. Veel mensen brengen kerst samen met familie door. Het is een mooi moment om het jaar af te sluiten en vooruit te blikken naar 2017. Maar voor sommige is het een stressvolle aangelegenheid: feesten, eten en drinken, oliebollen en champagne en 3 dagen achter elkaar (veel en lekker) eten. Zeker voor mensen die worstelen met een eetstoornis.

Sommige zijn bang om te eten, weer anderen zijn bang dat ze niet meer kunnen stoppen en dat het een groot vreet festijn word. Wat jij ook voelt of wat jij ook denkt en wat voor eetstoornis je ook hebt, hieronder hebben we de beste tips van ervaringsdeskundigen die vroeger ook een eetstoornis hadden voor jou verzameld. 

Tips voor de kerstperiode voor mensen met eetproblemen of een eetstoornis

Tip 1: Maak een actieplan voor de kerst

Het is niet handig om de vakantie te starten zonder dat je weet wat je gaat doen. Bedenk nu alvast wat je allemaal kunt gaan ondernemen. Dus kom op, pak je agenda en maak een wensen- en verlanglijstje. Pak je telefoon en stap in de actie, bel en plan afspraken in met familie en vrienden. Stel jezelf doelen, doelen die te maken hebben met leven, het echte leven. Doelen die te maken hebben met je goed voelen. Misschien wil je wel een mooie ervaring: naar de sauna, de schoonheidsspecialist, de bioscoop of de Efteling?

Tip 2: Het samen zijn is belangrijker dan eten en drinken. 

Verleg de focus van het eten naar de liefde en warmte die je mag ontvangen van je vrienden en familie. Probeer niet aan eten te denken en verleg je focus en ga een goed gesprek aan met een van je familie leden. Misschien hebben je oma en opa nog wel mooie en bijzondere verhalen te vertellen uit de tijd dat zij jong waren? En als het eten eenmaal op tafel staat, probeer dan te genieten van het feit dat iedereen samen is en met jou kerst wilt vieren. 

Tip 3: Zet leuke muziek op en kom vast in de kerst sferen.

Tip 4: Ga een lekkere wandeling maken buiten

Kerst is echt niet alleen bedoeld om te eten. Het samenzijn is echt belangrijker. Bedenk daarom leuke activiteiten om samen te doen. Doe spelletjes (Monopolie, kaarten spellen, Stratego, of een ander gezelschapsspel) of ga schilderen, kijk een leuke kerst film en vergeet niet om een leuk kerst nummer op te zetten terwijl je jezelf vermaakt.

Tip 5: Zorg extra goed voor jezelf!

Tut jezelf lekker op, neem een heerlijke douche, smeer je in met een lekkere bodylotion en neem de tijd voor jezelf. Door bewust de tijd te nemen voor jezelf, start je de dag meteen al beter. Jij bent het waard om goed voor te zorgen dus waarom zou je niet voor jezelf zorgen alsof het je vriendin zou zijn? En waarom zou je vandaag dan nog té veel of té weinig eten? Wees ook matig met alcohol. Hoe wel je je misschien even bevrijd voelt van alle spanning door het drinken van alcohol, de kater van mensen die hun verdriet en emoties weg drinken is altijd harder en zwaarder.

Tips voor mensen met een eetstoornis of eetproblemen www.isapower.nl

Tip 6: Dankbaarheid

Om echt in de kerst stemming te komen kan het goed zijn om eens te overdenken wat je afgelopen jaar allemaal hebt bereikt en wat je komend jaar wilt bereiken. Je hoeft echt niet tot nieuw jaar te wachten om hier alvast over na te denken. Schrijf alles op, hoe kleine stapjes het ook waren. Vergeet niet dat deze kleine stapjes jou uiteindelijk boven aan de berg brengen! Bedenk ook wie of wat jou kan helpen bij het bereiken van nieuwe doelen voor 2017. Wie weet kan onze (B)EAT IT workshop jou daarbij helpen? Kijk maar eens hier. Wat ook goed is om te doen is om kerstkaartjes te schrijven aan alle mensen die dit jaar belangrijk voor je zijn geweest. Vertel ze waarom je van ze houdt en waarom ze zo belangrijk voor je zijn. Je zult zien dat je je gelijk niet meer zo eenzaam voelt deze kerst.

Tip 7: Doe iets voor een ander

In plaats van te piekeren en jezelf helemaal gek te maken, met zorgen om eten en je gewicht, probeer de focus eens te verleggen naar iets anders. Iets wat misschien belangrijker zou kunnen zijn dan jouw (eet)probleem? Hoe is het met de zwervers en daklozen tijdens kerst? Hoeveel bejaarden zitten alleen in een bejaardentehuis en zijn eenzaam? Kun jij iets doen of bedenken wat jij kunt doen voor een ander? Bekijk dit filmpje maar eens (en probeer niet te huilen) en bedenk je daarna meteen wat jij deze kerst voor een ander kunt betekenen? 

Hier vind je een link - (Vrijwilligerswerk) mocht je als vrijwilliger aan de slag willen en iemand blij willen maken, zoals kinderen of een bejaarden meneer of mevrouw. Zoek op internet naar: "vrijwilligerswerk kerst + jouw provincie/stad"

Tip 8: Wees eerlijk, open en deel je zorgen.

Wees eerlijk naar de mensen met wie je de feestdagen viert. Door open en eerlijk te praten wordt het makkelijker om niet aan je gewoontes toe te geven. Vertel wat je lastig vindt en laat bijvoorbeeld je zus helpen bij het opscheppen van een normale portie als je het even niet meer goed weet. Wees duidelijk in wat voor soort maaltijden of momenten lastig voor je zijn. Door dit aan te geven kunnen jouw familie en vrienden altijd even helpen. Door eerlijk verdwijnt de druk van de ketel en is het niet meer zo lastig als dat het in het begin leek. Je hoeft het niet alleen te doen. En het is ook niet stom of zwak om hulp te vragen. Mensen vinden het juist fijn om jou te helpen, want als ze je beter begrijpen kunnen ze je ook beter helpen!

Tip 9: Plan elke dag één ding waar je héél blij van wordt.

Wanneer je elke dag iets doet waar je blij van word gaat elke cel in je lichaam zich ook blij voelen. Probeer maar eens 5 minuten touwtje te springen op je allerleukste muziek. Waarschijnlijk voel jij je daarna ook energiek en blij? test het uit! En het maakt niet uit wat je gaat in plannen, als je er maar heel blij van wordt. Voor de een is het even lekker dansen op zijn/haar lievelingsmuziek en weer een ander kiest er juist voor om zich even terug te trekken met een goed boek. Misschien houd je stiekem eigenlijk wel van koken? Dan is de dit een uiterst mooie kans (uitdaging) om je eigen lievelingstaart of koekjes te bakken. Alles wat je doet is goed, als je er maar bewust en met liefde en aandacht de tijd voor neemt.

Tips voor mensen met een eetstoornis of eetproblemen www.isapower.nl

Tip 10: Eet wat je lichaam en ziel nodig hebben

Probeer ook deze week niet te compenseren en stel je flexibel op voorafgaand en tijdens de eetmomenten. Het kan zijn dat het ontbijt wat later is dan normaal, want op vakantie slapen de meeste mensen nu eenmaal uit. De lunch zal dan waarschijnlijk om niet stipt om 12.00 uur zijn. Het diner zal misschien bestaan uit meerdere gangen. Eet wat goed voor je is en vraag iemand je te helpen bij het opscheppen als je even niet meer weet wat nu een 'normale' portie is. 


Keep Calm! You can do this! En vergeet ook zeker niet te genieten, want dat mag, zeker nu met kerst! Probeer je aandacht te richten op positieve dingen en de liefde van de mensen om je heen. 

Tip 11: Omring jezelf met goed gezelschap

Mensen zijn een directe weerspiegeling van de mensen om hen heen. Omring jij jezelf met positieve mensen, dan word jij ook positief. Omring jij jezelf met negatieve mensen, dan word jij negatief. Kies je gezelschap voorzichtig en kieskeurig. Want je kent vast het gevoel wel dat je bij sommige mensen compleet jezelf kan zijn en bij anderen moet je op je tenen lopen? Zorg voor een strategische plek tijdens het kerstdiner. Ga naast die leuke tante zitten waar je altijd zo hard mee kan lachen, of naast oma of opa als je jeugd herinneringen wilt ophalen van vroeger. Dus zorg dat jij een goed plekje hebt met mensen waar je je fijn bij voelt.

Tip 12: Kerst hoeft niet perfect te zijn 

Net als bij zoveel dingen in het leven hoeft ook kerst echt niet perfect te zijn. Het zijn een paar dagen met familie en vrienden. Niets meer én niets minder. Neem het zoals het is en heb niet te hoge verwachtingen van jezelf en van kerst. Je zult zien dat je kerst dan veel leuker is, omdat het goed is zoals het is. Net als jij!

Tips voor mensen met een eetstoornis of eetproblemen www.isapower.nl

Tip 13: Heb jij een PLAN B ?

Stel dat het allemaal niet zo lekker loopt tijdens de kerst, zorg dan dat je bij iemand terecht kan. Laat die persoon (dit kan een vriendin zijn, of een tante, je coach of psycholoog) van te voren weten dat je hun hulp misschien nodig gaat hebben. Het advies van vrienden en bemoedigende woorden kan heel erg helend zijn, zorg er ook voor dat de persoon niet met je mee zeurt en klaagt, maar de persoon moet je wel echt kunnen motiveren. Soms kan het daarom beter zijn om even met iemand te bellen die zijn eetstoornis al overwonnen heeft of iemand die helemaal geen eetstoornis heeft gehad.

Tip 14: Verander je denken en verander je toekomst

Dit is iets wat je natuurlijk best weet, maar we willen het toch nog even met je delen. Jouw instelling en jouw manier van denken (jouw kijk op de wereld) veroorzaakt een bepaalde emotie en gevoel (positief of negatief) en dit zorgt voor een bepaald gedrag (actie). Zorg er dus voor dat je positieve gedachtes hebt en dan zul je zien dat je gevoel en je gedrag dezelfde kant op gaat. Dus brand kaarsjes, kijk feel good films en vergeet de kerst muziek niet.

P.s: Wist je dat?

Wist je dat de kerstboom (een spar, en geen dennenboom) symbool staat voor vruchtbaarheid? Begin van de zestiende eeuw stond de kerstboom tot symbool van de geboorte van Jezus. Eerst was de kerstboom alleen nog in kerken te bewonderen, maar eind van de 19e eeuw haalde mensen de kerstboom de huiskamer binnen. De kerstboom herinnert de christen aan de boom in het paradijs; de ballen in de kerstboom vertegenwoordigen de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorte­ plaats van Jezus; soms wordt de piek daarom door een ster vervangen.

 • Wat vond jij van deze tips?
 • Wat ga jij zeker doen?
 • Wat vind je moeilijk?

** Laat in het comment veld hieronder jou reactie achter **

Mocht je vraag hebben stuur dan een privé berichtje naar info@isapower.nl  
Wij helpen je 'door dik en dun' door de kerst.

‘’Huh? Alleen vrouwen kunnen een eetstoornis krijgen, toch?!’’

Door Iris van Wijk (Student ‘’Voeding & Diëtetiek’’ op de Haagse Hoge School)

Zouden mannen en vrouwen een eetstoornis hetzelfde ervaren of zijn er veel verschillen tussen beide. De hoofdvraag van mijn praktijkopdracht is daarom:

‘’Zit er een groot verschil in de ontwikkeling en genezing van een eetstoornis tussen mannen en vrouwen?’’

Om deze vraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden heb ik veel literatuur gelezen, een interview gehouden met een man die worstelt met anorexia en ook heb ik de BEAT IT workshop van ISA Power in het Leontienhuis bijgewoond.

De cijfers:

Naar schatting leidt 10% van de bevolking aan een eetstoornis en daarvan zouden er 5-10% man zijn, maar vaak wordt er bij mannen een verkeerde diagnose gesteld en daardoor bereiken onderzoek en behandeling deze groep slecht (1). Doordat er een verkeerde diagnose wordt gesteld en doordat mannen de ziekte minder makkelijk bij zichzelf herkennen omdat er gedacht wordt dat het typisch iets voor vrouwen is zullen de bekende cijfers de lading niet dekken (1). Uit onderzoek is ook gebleken dat mannen de ziekte nog erger proberen te verbergen dan vrouwen (2). Veel mensen denken dat eetstoornissen onder homoseksuele mannen vaker voorkomt, terwijl 80% van de gediagnosticeerde mannen heteroseksueel is (3). 

Onbegrepen:

Iedereen kan een eetstoornis ontwikkelen, het maakt niet uit hoe oud je bent, welk geslacht je hebt en uit welke cultuur je komt (3). Echter, veel gezondheidsprofessionals hebben onvoldoende inzicht over hoe mannen met een eetstoornis zich kunnen voelen. Als mannen weten dat ze een eetstoornis hebben dan kunnen zich nog steeds erg beschaamd voelen, waardoor de behandeling nog lastiger wordt (3). Er zijn verscheidene redenen waarom eetstoornissen bij mannen te weinig gediagnosticeerd en onbegrepen worden.  Er worden bijvoorbeeld vaak diagnostische criteria gebruikt die bedoeld zijn om bij vrouwen, bijvoorbeeld amenorroe (verlies van menstruatie), anorexia te identificeren (3). Mensen met een eetstoornis hebben vaak veel schaamtegevoelens en mannen hebben een extra moeilijkheid omdat een eetstoornis vaak geassocieerd wordt met vrouwen (3).

Beïnvloedende factoren:

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat er een paar factoren een grote rol kunnen spelen in het ontwikkelen van een eetstoornis bij mannen (3):

-        Negatieve familieregelingen, bijvoorbeeld: ouders die fitness en atletisch zijn overmatig benadrukken en ouders die onrealistische verwachtingen van hun kinderen hebben
-        Media: bijv. films en commercials die magere, gespierde of atletische mannen laten zien
-        Traumatische gebeurtenissen, bijvoorbeeld: seksueel- psychisch of emotioneel misbruik
-        Treiteren of pesten door collega’s
-        Overgewicht in de kindertijd wat kan leiden tot diëten in de puberteit
-        Angst bij de man of hij wel het ‘’stereotype man’’ kan zijn
-        Sport waar de grootte van het lichaam belangrijk is, bijvoorbeeld bij dansers en turners
-        Een baan of beroep waarbij het lichaam belangrijk is, bijvoorbeeld bij modellen en acteurs.

Overigens zijn deze beïnvloedende factoren niet alleen toepasbaar bij mannen, deze beïnvloedende factoren worden namelijk beschouwd als algemene factoren voor het ontwikkelen van een eetstoornis (4).

Verschillen tussen mannen en vrouwen:

Er zijn verschillende onderzoeken geweest om te achterhalen of er verschillen waren tussen mannen en vrouwen met een eetstoornis. Er is een onderzoek geweest of er verschillen waren tussen mannen en vrouwen met een eetstoornis wat betreft hun persoonlijkheid, klinische kenmerken en eigenschappen die geassocieerd worden met een eetstoornis. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 40 patiënten met een eetstoornis, hiervan was 50% een man en 50% een vrouw. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen significant verschil was tussen de klinische eigenschappen, maar uit de resultaten is wel naar voren gekomen dat een groter deel van de mannen te maken had met overgewicht voordat ze een eetstoornis ontwikkelden. Ook is er naar voren gekomen dat mannen meer bezig zijn met hun lichaamsvorm qua spieren en vrouwen meer met het gewicht op de weegschaal (5).

In een ander onderzoek is naar voren gekomen dat het verschil tussen de gemiddelde leeftijd waarop een eetstoornis ontwikkeld wordt bij mannen hoger ligt dan bij vrouwen, maar deze getallen waren niet significant. Ook werden er geen verschillen gevonden in de percentages voor mannen en vrouwen met betrekking tot weinig eten, braken na voedselinname of toewijding aan sporten (6). De conclusie van dit onderzoek is dat anorexia nervosa in vrijwel alle opzichten gelijk is voor mannen en vrouwen. Er zijn wel enkele verschillen gevonden; mannelijke patiënten zouden vaker een geschiedenis hebben van ouders met ernstige psychiatrische problemen, overbescherming en verstrikking als kind. Een opvallend verschil was het ideale BMI dat de patiënten hadden (6), echter in een ander onderzoek is geconcludeerd dat het ideale BMI voor mannelijke en vrouwelijke patiënten niet verschilt (7).

De resultaten van de onderzoeken zijn te verschillend en te uiteenlopend om een correct antwoord te geven op de vraag of er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen met een eetstoornis. Verder onderzoek is nodig om beter inzicht te krijgen in de overeenkomsten en verschillen met betrekking tot het ontstaan en voorkomen van een eetstoornis bij mannen en vrouwen. Vooral onderzoek naar mannelijke patiënten is van belang, vaak voldoen mannen niet volledig aan de criteria voor eetstoornissen maar ze lopen dan wel gevaar. Ook moeten de vragenlijsten in de onderzoeken aangepast worden met een normering die speciaal voor de man geldt, deze zijn nu nog teveel gericht op vrouwen (8).

Waar ben ik zelf achter gekomen?

Zoals ik eerder in het stuk al beschreef ben ik zelf ook in de wereld van eetstoornissen gedoken. Via Isabelle van ISA POWER ben ik in contact gekomen met een jongen die genezende is van anorexia. Met hem heb ik een interview gehouden en voordat ik dat met hem had gedaan had ik het idee dat er veel verschillen tussen mannen en vrouwen zouden zijn, maar niks is minder waar. Hij heeft geen punten benoemd waarvan hij dacht dat daar veel verschillen zouden liggen. Ook heb ik het boek van Ad Penninx ‘’de meisjesziekte’’ gelezen, een prachtig en inspirerend boek. Omdat het boek de titel ‘’de meisjesziekte’’ heeft dacht ik dat Ad de verschillen tussen mannen en vrouwen zou beschrijven, maar ook dit was niet het geval. De ziekte wordt door zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten op dezelfde manier ervaren. In mijn ogen is het grootste verschil tussen mannen en vrouwen dat de ziekte bij mannen nog een ‘’taboe’’ is. Gewicht en afvallen blijft een vrouwending, maar waarom eigenlijk? Wie heeft ooit bedacht dat dit een typische ziekte voor vrouwen is? Een eetstoornis is een ziekte, en deze ziekte kunnen zowel mannen als vrouwen ontwikkelen.

 

Ik heb geleerd dat het grootste verschil tussen mannen en vrouwen met een eetstoornis is dat het minder wordt ‘’gezien’’. Mensen associëren een eetstoornis nog steeds met een vrouw in plaats van een man. Er wordt al meer aandacht aan besteed, maar ik hoop dat dit nog veel meer wordt zodat mannen makkelijker en sneller dezelfde hulp kunnen vragen en kunnen genezen van deze uniseks-ziekte.

Bronvermelding/ Literatuurlijst:

1.     https://www.humanconcern.nl/eetstoornissen/eetstoornissen-bij-mannen
2.     Anderson, A E. (Ed.) Males with Eating Disorder, Brunner/Mazel, Inc. 1990
3.     Ian Peate, Professor of Nursing, Dangerously misunderstood: men and eating disorders, British Journal of Healthcare Assistants, Agust 1, 2011.
4.     https://www.humanconcern.nl/eetstoornissen/oorzaken-van-een-eetstoornis
5.     Fernández-Aranda et al., personality and psychopathological traits of males with an eating disorder (2004)
6.     Crisp et all, anorexia nervosa in males: similarities and differences to anorexia nervosa in females. European Eating disorders review: 163-167 (2006)
7.     Muise, Stein en Arbress, Eating disorders in adolescent boys: a review of the adolecent and young adult literature (2003)
8.     http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/79584-anorexia-nervosa-en-boulimia-nervosa-bij-jongens-en-mannen.html

 

 

Gezond, ongezond of ongezond gezond?

Door: Tanne Fier

Twee speltvolkoren notenbroden alstublieft. Verkoopt u ook suikervrije cakejes? Ik ben veganist. Waar ligt de glutenvrije tortellini? Van koemelk krijg ik pukkels. Of ik al een kip heb geadopteerd? Ik eet enkel biologisch rundvlees uit eigen streek. Wie gaat er vanavond mee bootcampen in het park?

Gezondheidsrage

Er spoelt een heuse gezondheidsgolf over Nederland. Twintig jaar geleden ontbeten en lunchten we nog gewoon met casinobrood en een glas melk. ’s Avonds stonden er gekookte aardappelen, spaghetti bolognese of speklappen met een dikke vetrand uit Grootmoeders Grote Kookboek op het menu. Een liga of een busje Pringles als tussendoortje? Niks mis mee. En sporten moest vooral leuk zijn. Tegenwoordig zitten we massaal aan de bietensmoothies. De quinoaburgers zijn niet aan te slepen en we zijn verzot op boekweitpannenkoeken. Last van een knorrende maag? Een handje gojibessen biedt uitkomst. Volgens foodblogster Culinetje moeten we zus eten, volgens diëtiste Miss Foodie moeten we zo eten. Tijdens feestjes wordt er gekletst over squats, crunches en het aantal calorieën in een bitterbal. Eten buiten de deur? Leuk, maar dan wel bij Eterij Puur of Brasserie ’t Slaatje, ‘natuurlijk’.

gezond eten, een rage! www.isapower.nl

Wat is nou écht gezond?

Zucht. Het huidige gezondheidsstreven maakt het herstel van een eetstoornis er niet gemakkelijker op. Want wat is nou écht gezond? Tot voor kort zocht ik mijn heil in steeds een andere voedingshype. Ingegeven door wat ik las en hoorde over ‘slechte’ voeding maakte ik mezelf van alles wijs: van yoghurt kreeg ik buikpijn, van koolhydraten werd ik dik, van vlees kreeg ik puistjes en ga zo maar door. Zo belandden gluten, lactose, suiker, zout en vet op mijn zwarte lijst. Oftewel controle alom. Terwijl controle nou net datgene was wat ik moest loslaten om mijn anorexia te verdrijven. Toen ik eenmaal doorkreeg dat het eten van enkel rauwe wortels me zowel mentaal als fysiek niet gezonder ging maken, heb ik mezelf toegesproken. Doe ‘ns even normaal. Eten doe je niet met je hoofd, maar op gevoel! Begrepen?

Durf jij te luisteren naar je lichaam?

Begrepen. Maar eten op gevoel, hoe moest dat ook alweer? Als kind at ik wanneer ik mijn buik voelde rommelen of als ik simpelweg zin had in iets lekkers. Ik onthield mezelf niets en koos voor het allerlekkerste. Van het woord calorie had ik nog nooit gehoord. Kortom, ik luisterde naar mijn lichaam. Anorexia doet je gevoel en emoties echter stukje bij beetje in de ban. Plots wist ik niet meer wanneer ik honger had, wanneer ik vol zat en wat ik écht lekker vond. Had ik zélf zin in een kilo broccoli of was het mijn anorexia die hiernaar smachtte? Vond ik een hamburger werkelijk zo smerig of hield mijn anorexia niet van vet vlees?

Hét ultieme voedingspatroon bestaat niet

Het herstellen van het contact met je lichaam is geen sinecure. Ik adem, bewonder, ruik, proef, vecht, eet en sport. Opnieuw en opnieuw, want de gestadige jager wint. Ik begin de vruchten ervan te plukken, want dat broodje hamburger vorige week, met cheddar en een klodder mayonaise, smaakte hemels. ‘Gezond’ is een relatief begrip en hét ultieme voedingspatroon bestaat niet. Laten we woorden als caloriebom, dikmaker en broodbuik alsjeblieft uit ons vocabulaire verbannen. Wat ik met Pasen eet? Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei! En mijn voorraad wortels voer ik aan de paashaas.

Wil jij ook je relatie met eten herstellen en op een relaxte manier leren omgaan met eten, de druk van buitenaf en weer in contact komen met je lichaam? Neem dan contact met ons op of plan meteen een gratis intake gesprek in. 

gezond eten is een rage! www.isapower.nl

Luister niet slaafs naar je eetstoornis ‘stem’!

Gaan en staan waar je wilt, doen wat je niet laten kan. Vrijheid is een breed begrip waar elke filosoof een andere definitie aan geeft. Wij leven in een vrij land waarin we kunnen zeggen wat we willen. We hebben vrijheid van meningsuiting. Maar ben je dan vrij? 

Wat is echte vrijheid? 

Een mooi voorbeeld vind ik Nelson Mandela welke jaren gevangen zat, hij werd behandelt als slaaf. Maar toch voelde hij zich in deze periode ook vrij. Hij vocht waar hij in geloofde en dat is precies waar vrijheid over gaat; het geloven in iets wat misschien wel onwerkelijk lijkt. Zijn gedachten waren vrij. Zijn gedachten namen hem mee op reis, naar plekken ver buiten Robben Island waar hij, om precies te zijn 28 jaar lang, gevangen werd gehouden. En dat brengt mij op de volgende vraag. Hoe kun je vrij zijn als je gevangen zit in jouw eetstoornis? Ben je dan wel zo vrij?

Uit mijn ervaring is gebleken van niet. Tijdens mijn eetstoornis zat ik gevangen, gevangen in mijn eigen kamer. Gevangen in een web met verplichtingen. Een web vol dingen die ik moest doen, en dingen die ik niet mocht doen. En dat alles werd bepaald door mijn eetstoornis, niet door mijzelf! Mijn hele leven, hing af van eten. Is dat nou vrijheid? Is dat nou doen wat je ZELF wilt? Nee!

Ik zat zo vast als steen

Voor mensen die zelf geen eetstoornis hebben (gehad) is het bijna niet in te denken wat ik daar zojuist schreef. Alsof de eetstoornis buiten mij stond, maar tegelijkertijd was ook IK erbij met mijn bewustzijn. Toch zat ik gevangen in een web, waardoor ik mij niet vrij kon voelen.

Overwin je eetstoornis - bevrijd jezelf www.isapower.nl

De eerste persoon in dit kunstwerk geeft mijn eetstoornis periode goed weer, de persoon zit vast in steen. Vast in zijn eigen gedachtes, verplichtingen of ‘moetens’. Dan opeens zie je iemand die zich los maakt uit het web, brekende uit het steen. En kijk hoe de laatste persoon in het sculptuur zich voelt! Vast? Alleen? Nee, vol zelfvertrouwen loopt hij zijn eigen toekomst tegemoet! 

In welk figuur in dit kunstwerk herken jij jezelf? In welk stadia van jouw eetstoornis zit jij? Ben jij vrij? Zijn eerste stappen al gemaakt? Het feit dat je dit leest, betekent dat het eerste stapje naar jouw vrijheid is gezet!

Maar hoe krijg je echte vrijheid?

Tips op weg naar vrijheid

1. Laat het verleden los!
Dat betekent niet dat je bepaalde dingen moet vergeten of bepaalde mensen moet vergeven. Maar Loskomen van je verleden heb je eigenlijk al gedaan, want je leeft niet meer in de dag van gisteren. En wil je dan toch nog worden tegen gehouden door jouw verleden? Het los laten van het verleden is voor vele een moeilijke klus. Toch zorgt het er wel voor dat je ruimte hebt om je te focussen op jouw toekomst. Denk eens aan de dingen die JIJ eigenlijk nog wilt beleven en bereiken?

2. Laat de controle los!
Ware vrijheid betekent NIET slaafs luisteren naar jouw eetstoornis ‘stem’. Dit is een stap die gezet dient te worden op weg naar vrijheid. Dat is beangstigend, maar het is een stapje naar jouw vrijheid. Het voordeel; echt baas te zijn over jouw gedachten, jouw lichaam en jouw leven!

3. Dromen mag weer!
Wat zijn voor jouw de redenen om uit het web te ontsnappen? Wat wil je bereiken? Wat is je motivatie? Het op een rijtje hebben van jouw dromen en doelen zorgt voor ruimte en duidelijkheid in moeilijke tijden. Sommige mensen zeggen weleens “Ik heb geen motivatie meer” of “ik weet niet waarvoor ik het doe”, maar het feit dat JIJ dit leest getuigd van een diepe hunkering naar verandering. En diegene die het vermogen hebben om te dromen zijn in staat hun eetstoornis te overwinnen.

4. Maak contact met jouw innerlijke krachten!
Het feit dat je zoveel controle hebt over jouw ‘eten’ geeft aan hoe ontiegekelijk sterk je eigenlijk bent. Zien waar jij nog meer goed in bent geeft je het zelfvertrouwen om de struggles te overwinnen en op zoek te gaan naar vrijheid! Zet jouw hulpbronnen in; mensen, activiteiten en doe dingen waar je goedin bent en die je ook blij maken.  

5. Luister naar jouw lichaam!
Het lichaam is zo gemaakt dat het zichzelf kan reguleren, het geeft verschillende signalen bij om aan te geven wat het nodig heeft. Je weet toch ook wanneer je moet plassen? Dat doe je ook niet in je broek! Jouw lichaam geeft duidelijk aan wanneer het rust, voeding of een goed gesprek nodig heeft. Durf jij te luisteren? Het is belangrijk te luisteren naar het lichaam, deze weet wat het wil om zichzelf in balans te houden waardoor je genoeg energie krijgt om leuke dingen te ondernemen!

Jou gun ik dit ook!

Nu omarm ik mijn vrijheid. Jou gun ik hetzelfde. Ik ben blij voor iedere dag waarin ik weer het heft over mijn eigen leven kan nemen. Jou gun ik dit ook! Een leven waarin ik iedere ochtend zelf kan bepalen wat ik die dag ga doen, zonder dat ik ‘slaafs’ naar mijn eetstoornis ‘stem’ hoef te luisteren. Ook dit gun ik jou! Een leven waarin ik spontaan kan besluiten naar de bioscoop te gaan, te mediteren of een dag te gaan winkelen. En ik voel de vrijheid om te doen wat ik zelf wil! Vol vertrouwen loop ik mijn toekomst tegemoet! Ook dit gun ik jou!

Plan een gratis intake gesprek in en ontdek wat wij voor jou kunnen beteken. 

 

 

Zoetstoffen; Aspartaam, Acesulfaam-k, Sucralose, Cyclaamzuur, Xylitol, Maltitol, Lactitol, Tagatesse, Sukrin en Isomalt

Zoetstoffen of echte suiker?

www.isapower.nl krachtige verhalen van mannen en vrouwen die hun eetstoornis overwonnen hebben. Lees onze Stories of Hope

In dit artikel willen we jou informeren. Veel mensen zijn verward en er zijn misvattingen over wat nu gezond is en wat niet. Dit artikel is geschreven voor mensen die weleens Light producten nuttigen, eetbuien hebben en die tijdens hun eetbui veel suikerhoudende dingen eten en ook voor iedereen die van de waarheid houdt. Deze informatie zou jou weleens kunnen helpen om verstandige keuzes te maken tijdens het boodschappen doen en vooral daarna.....

Wat moet ik kiezen? 

Ben jij soms ook verwart? En zie je door de bomen het bos niet meer? We worden we als consument om de tuin geleid. "Van brood word je dik, van vlees krijg je kanker en van zitten ga je dood." Wat mag een mens nog geloven? En belangrijker: wat mag hij nog eten? We presenteren jou hier wetenschappelijke feiten en fabels over eten en diëten.

Als je door de supermarkt loopt, zie je tegenwoordig steeds vaker producten waarop staat: “sugar free” , "no sugars added" “zero calories” "100% natural", “light”, "0% fat" etc.  We worden ons steeds bewuster van onze gezondheid en uiterlijk en proberen onze calorie, vet en suikerinname te verminderen.

De voedingsindustrie speelt daar erg goed op in en gebruikt claims zoals “sugar free” en “zero calories” om de consument te misleiden en kopers te laten denken dat ze een gezonder product consumeren. Echter, om producten toch lekker en zoet te laten smaken, wordt er vaak gebruik gemaakt van zoetstoffen. In dit blog vertel ik je graag wat zoetstoffen zijn en ook waarom je er beter vanaf kunt blijven.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoals blijkt uit de naam zijn zoetstoffen stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te laten smaken. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijke zoetstoffen en chemische zoetstoffen. Natuurlijke zoetstoffen zijn zoetstoffen die doorgaans geïsoleerd worden uit planten. Voorbeelden zijn stevia. Deze zoetstoffen zijn meestal half zo zoet of even zoet als suiker. 

Chemische zoetstoffen zijn zoetstoffen die synthetisch gemaakt worden in het laboratorium. Ze zijn meestal 50 tot 2000 keer zoeter dan suiker en bevatten nauwelijks of geen calorieën. Voorbeelden van chemische zoetstoffen zijn: Aspartaam (E951), Acesulfaam-K (E950), Cyclamaat (E952), Sacharine (E954) en Sucralose (E955).

Zoetstoffen nemen je lichaam in de maling

Op het eerste gezicht lijken zoetstoffen de perfecte oplossing: ze zijn zoet en bevatten niet of nauwelijks calorieën. Maar niets is minder waar.  Zoetstoffen, en met name de chemische, zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, ze kunnen ondanks dat ze niet of nauwelijks calorieën bevatten, bijdragen aan gewichtstoename, verhoogde trekgevoel en vele ziektes.

www.isapower.nl krachtige verhalen van mannen en vrouwen die hun eetstoornis overwonnen hebben. Lees onze Stories of Hope

Zoetstof een gif?

Een zoetstof is neurotoxisch gif dat een hele reeks aan ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Het kan het zenuwstelsel aantasten en het is kankerverwekkend. In totaal zijn er 92 bijwerkingen bekend, waaronder Parkinson, Alzheimer en MS. Andere bijwerkingen zijn hoofdpijn, darmproblemen, epilepsie, onvruchtbaarheid, dementie, schildklieraandoeningen, haaruitval, jeuk, depressie, etc. (Bron: wat zit er in uw eten)

Laten we eens kijken hoe dat werkt...

Het lichaam heeft een bepaald aantal calorieën per dag nodig om te kunnen functioneren. In een ideale situatie geeft het lichaam ons een seintje zodra we genoeg calorieën binnen hebben gekregen zodat we ons voldaan en verzadigd voelen en niet meer eten dan we nodig hebben.  Als we echter onvoldoende calorieën binnenkrijgen, zal het lichaam je verleiden om tijdens de volgende maaltijd meer te eten om zo toch aan de energiebehoefte te voldoen. Het consumeren van producten met kunstmatige zoetstoffen die amper calorieën bevatten, zullen je lichaam het sein geven dat je niet genoeg hebt gegeten, waardoor je uiteindelijk gaat verlangen naar meer voedsel. Op de lange termijn hebben zoetstoffen dus geen positief effect op gewichtsverlies.

Ook is het zo dat smaakpapillen geen verschil proeven tussen kristalsuiker en zoetstoffen. Zoet is zoet! Zodra het lichaam iets zoets binnenkrijgt, begint de alvleesklier direct insuline af te scheiden, ongeacht of de zoetigheid suiker is of een zoetstof.  Insuline is een hormoon die ervoor zorgt dat suiker uit voedsel opgenomen wordt in de cellen om zo omgezet te worden in energie. Maar bij zoetstoffen treft de insuline geen suiker aan, maar alleen een paar eiwitverbindingen. De insuline zwerft verder, op zoek naar suiker. Omdat de suiker niet te vinden is, onttrekt de insuline suiker uit de bloedsomloop waardoor de bloedsuikerspiegel fors zal dalen. Deze forse daling is gevaarlijk en zorgt voor moeheid, energiedips, hongergevoel (met name naar zoete dingen) en hoofdpijn. Om de bloedsuikerspiegel weer wat te verhogen, wordt de drang naar suikers groter en de kans dat je er voor zwicht ook. Niet alleen krijg je dus meer trek, je gaat mogelijk ook meer eten; insuline staat ook nog eens bekend als het “vet opslag” hormoon. Zoetstoffen helpen je dus niet met afvallen, ze zorgen er voor dat je aankomt en verhogen de kans op diabetes. 

Chemische zoetstoffen zijn tevens, zoals de naam al doet vermoeden, chemisch en horen dus niet thuis in ons lichaam. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat deze chemische stoffen schade kunnen veroorzaken aan, onder andere, onze hersenen, ogen en vele andere lichaamsdelen. De natuurlijke zoetstoffen zijn uit hun matrix onttrokken en worden ook chemisch verwerkt van groene plant naar witte poeder.

Conclusie

Je moet niet minder eten, maar gewoon het juiste eten. Blijf zo dicht mogelijk bij de natuur. Stop met het verwarren van je lichaam en vermijd zoetstoffen. Eet liever een verse appelflap gemaakt met echte suiker dan light dranken en snoepjes vol met zoetstoffen. Dus als je echt trek hebt in wat zoets, neem dan liever suiker, maar blijf weg van "nep" voedsel. Je lichaam raakt in de war, je immuunsysteem word aangetast en je kan zelfs ziek worden. 

Mocht je een gesprek willen met een voedingsdeskundige en ervaringsdeskundige op gebied van eetstoornissen in één, neem dan contact met ons op. We bieden een luisterend oor, we weten immers wat jij doormaakt, daarnaast krijg je gedegen advies en een opmaat gemaakt voedingsplan. Mail naar info@isapower.nl

VET ... het lelijke scheldwoord!

Maakt vet je ook daadwerkelijk vet?

Laat k maar meteen met de deur in huis vallen. Het is een leugen dat je van VET ook vet woord. Vetten staan al lange tijd in een kwaad dag licht. Veel mensen denken nog steeds dat het eten van vet je dik maakt. Vaak wordt er daarom gekozen voor low-fat of light producten. Maar wist je dat (goede) vetten je eigenlijk helemaal niet dik maken? En dat gezonde vetten onmisbaar zijn voor een gezond lichaam?

www.isapower.nl krachtige verhalen van mannen en vrouwen die hun eetstoornis overwonnen hebben. Lees onze Stories of Hope

Waarom hebben we vetten nodig?

Vetten behoren tot één van de drie macronutriënten en vormen daarmee een onmisbaar deel van onze voeding. Vetten spelen een aantal belangrijke rollen in ons lichaam, zo bestaan onze hersenen bijvoorbeeld voor 60% uit vet. Zonder de toevoer van gezonde vetten kunnen onze hersenen niet optimaal functioneren.

Andere belangrijke functies van vetten zijn:

·       Bron van energie
·       Isolatie en bescherming van organen
·       Bevordert de opname van vitamines A, D, E & K
·       Vermindert het hongergevoel
·       Bouwstof voor hormonen
·       Bouwstof voor cellen

De ene vet is het andere niet. Vetten zijn onder te verdelen in twee categorieën: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. 

Verzadigde vetten in vlees, ei, melkproducten en enkele tropische oliën zoals kokosolie, worden vaak geassocieerd met hart- en vaatziektes. Dit ondanks het feit dat verzadigde vetten in de juiste verhouding en hoeveelheid juist heel bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Verzadigde vetten dienen als voer voor de goede bacteriën en remmen de groei van schimmels in onze darmen. Op die manier dragen ze bij aan de gezondheid van onze darmen. Ook worden korte keten en middel keten verzadigde vetzuren in het lichaam meteen omgezet in energie. Ze worden dus niet opgeslagen als vet. Verzadigde vetten zijn dus belangrijk voor het lichaam. Uiteraard kan een overschot aan verzadigde vetten, evenals te veel suiker, een averechts effect hebben. Ook hier geldt weer: Balance is the key!

De onverzadigde vetten zijn onder te verdelen in:

o   Eenvoudig onverzadigde vetten (ook wel Omega 9 genoemd)

Deze vetten hebben een cholesterolverlagend effect en zorgen voor elastische celwanden. Ze zijn o.a. te vinden in avocado, olijf(olie), pinda, koolzaad en raapzaad.

o   Meervoudig onverzadigde vetten (ook wel Omega 3 & 6 genoemd)

De omega 3 en 6 vetzuren worden ook wel essentiële vetzuren genoemd. Dit is omdat het lichaam deze vetzuren niet kan aanmaken. Ze dienen dus te komen uit onze voeding. Omega 3 en 6 vetten zijn, in de juiste verhouding, ontzettend belangrijk voor allerlei processen in het lichaam, zoals het remmen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem. Je vindt deze essentiële vetzuren in vette vis (zalm, sardines), walnoten, lijnzaad, zonnebloem, sesam en saffloer.

Behalve de hiervoor genoemde vetten bestaan er ook ongezonde vetten: transvetten.  Transvetten, ook wel gehydrogeneerde vetten genoemd, zijn vetten die gehard zijn door de voedingsindustrie om de houdbaarheid en bruikbaarheid van voedingsproducten te verbeteren. Transvetten komen niet voor in de natuur en worden daarom ook niet herkent door ons lichaam. Ze zijn schadelijk voor onze gezondheid en het is beter om deze te vermijden.

Waarom vetten ons niet dik maken

Vetten bevatten 9 kcal per gram. Dit in tegenstelling tot eiwitten en koolhydraten, die maar 4 kcal per gram bevatten. Het is daarom begrijpelijk dat velen van ons denken dat vet je dik maakt; het eten van vet levert namelijk ruim dubbel zoveel calorieën op. Echter, zoals uitgelegd in mijn vorige blog (Calorieën tellen, heeft het wel zin?) speelt niet alleen de kwantiteit van calorieën maar ook de kwaliteit van calorieën een grote rol.

Het eten van (gezonde) vetten vertraagt de maaglediging waardoor men langer een verzadigd gevoel heeft en waardoor de kans op overeten kleiner wordt. Dit in tegenstelling tot (geraffineerde) suikers, die snel in het bloed worden opgenomen en de bloedsuiker sterk verhogen. Als gevolg hiervan scheidt de alvleesklier insuline af, met als doel om de bloedsuikerspiegel te laten dalen en om de suiker in de cellen op te nemen. Een te lage bloedsuikerspiegel zorgt op z’n buurt voor trek, met name in suiker rijke producten. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel en vergroot de kans op overeten.

Verder is insuline een “vetopslag” hormoon. Zodra we te veel suikers binnen krijgen, raken onze suiker reserves vol. De rest van de suiker wordt dan omgezet en opgeslagen als vet. Dus niet alleen lokt suiker je uit om meer te eten maar het vergroot ook nog eens de kans dat wat je eet makkelijker omgezet kan worden in vet.

We hebben dus vastgesteld dat vetten een absoluut essentieel onderdeel zijn van onze voeding en dat gezonde vetten niet gevreesd hoeven te worden. Het is jammer dat we dezelfde naam - "vet" -  gebruiken voor deze uiterst belangrijke macro-voedingsstof als voor de lichamelijke conditie die we allemaal proberen te voorkomen.

Voedingsadvies nodig? 

Mocht je  voedingsadvies willen of een opmaat gemaakt voedingsplan, neem dan contact op met ISA Power en mail naar info@isapower.nl  en dan brengen wij jou in contact met een ervaringsdeskundige diëtiste op het gebied eetstoornissen. Dat is wel zo fijn. Iemand die luistert, mee denkt, weet wat jij doormaakt en nog veel weet over voeding ook! Twee vliegen in een klap dus!

Wacht niet langer en neem je leven in eigen hand!

Handen en voeten

Deze blog is geschreven door Tanja, vrijwilligster bij ISA Power.

Heb jij ooit stil gestaan met wat je allemaal doet en kunt met je handen en voeten? Waarschijnlijk niet! Laat ik dat nou heel jammer vinden, want handen en voeten zijn zo belangrijk dat zij echt wel wat meer waardering kunnen gebruiken. Miljoenen bewegingen maak jij gedurende een dag!

www.isapower.nl krachtige verhalen van mannen en vrouwen die hun eetstoornis overwonnen hebben. Lees onze Stories of Hope

Mijn buik!

Zelf heb ik me jarenlang gefocust op mijn buik, wat de meesten van jullie wellicht herkennen. Dag in, dag uit bestond mijn lichaam alleen uit mijn buik en de rest zag ik ook eigenlijk niet als ik in de spiegel keek. Nu weet ik dat mijn lichaam zoveel meer moois heeft dan alleen maar een buik om naar te kijken.
Zonde dus om nog langer stil te staan bij één bepaald lichaamsdeel en de rest van je lichaam te negeren.

Handen en voeten maken mij compleet!

Bedenk eens wat je als eerste doet zodra je wakker bent. Gebruik je daar je handen of voeten bij? Waarschijnlijk wel. Ikzelf zet bijvoorbeeld mijn wekker uit met, jawel, mijn handen.

Onze handen en voeten zijn voor ons zo normaal dat we niet eens in de gaten hebben wat we daar allemaal mee doen op een dag. Mobiel vasthouden, koffie of thee zetten, tanden poetsen, de hond aaien, staan en lopen, iets pakken of wegzetten, de deur openen en fietsen zijn enkele voorbeelden van alledaagse handelingen waarbij handen en voeten van belang zijn. Ook wanneer je nieuwe mensen ontmoet is het heel gewoon om je voor te stellen door iemand een hand te geven.

Stel je eens voor wat je zou doen als je je handen mist?

Voeten zijn de belangrijkste factor van stabiliteit voor het lichaam. Zonder gezonde voeten is je lichaam uit balans. Hoe lang kan jij op een voet staan zonder te wiebelen? Probeer het maar!

Heb jij gezonde handen en voeten? Dan mag je deze fantastische lichaamsdelen zeker meer gaan waarderen en verzorgen!

Er wordt vaak gezegd dat onze darmen en hersenen een relatie hebben, maar wist jij ook dat ze in China geloven dat je hele lichaam terug te vinden is in je handen en voeten. Dat is pas bijzonder! Zelf heb ik heel veel hoofdpijn en als ik op bepaalde punten druk op mijn handen of voeten voel ik een verdovende werking. Ik ben overtuigd!

Handen en voeten zijn leuk!
Het is zonde om je dagelijks zorgen te maken over een lichaamsdeel waar je niet tevreden over bent of om welke reden dan ook een ander lichaamsdeel te negeren. Kijk eens naar de rest van je lichaam en zie wat het allemaal doet en wat het je brengt.

Om even te laten zien én ervaren hoe belangrijk jouw handen en voeten voor je zijn heb ik een uitdaging voor iedereen die dit leest. Ik daag jullie uit om vier uur lang 1 hand niet te gebruiken. Ik ben zeer benieuwd hoe jij dit ervaart en wat jij allemaal niet meer zo gemakkelijk kan doen.

Wil jij jouw lichaam weer meer leren waarderen? De ervaringsdeskundige coaches van ISA Power staan per direct voor jou klaar! Plan gelijk een GRATIS INTAKE gesprek in!

De meerwaarde van een gezonde eigenwaarde

Ditmaal weer een blog van Tanja, vrijwilligster bij ISA Power.

Marly van der Velden, ex-anorexiapatiënt, zei in een interview ‘een eetstoornis begint met een lage eigenwaarde en een schuldgevoel’.

Deze zin bleef mij de hele dag bij. Ik besloot erover te schrijven, aangezien ikzelf ook ontzettend heb geworsteld met een lage eigenwaarde en niemand die mij begreep. Het lukte mij jarenlang maar niet om mezelf een compliment te geven of te denken dat ik iets goed had gedaan.

Echter, nu, ben ik op de goede weg en kan ik positief over mezelf denken!! Hier ben ik trots op en dit gun ik iedereen die kampt met dit probleem. Want, iedereen mag zichzelf zijn zonder daarbij spanning te ervaren.

Durf jezelf te zijn!

Waarschijnlijk zijn we het er allemaal wel over eens dat eigenwaarde een belangrijk aspect is bij het ontstaan van een eetstoornis en de behandeling.

Een lage eigenwaarde kan ervoor zorgen dat je niet bent wie je werkelijk bent. Je trekt je vaak terug of houdt je op de achtergrond. Dit is jammer, want ieder mens op aarde is uniek en mag er zijn. Je persoonlijkheid zou niet mogen lijden onder dit begrip. Juist niet, want iedereen draagt iets bij aan zijn of haar omgeving, wat vaak gezien wordt als een unieke eigenschap.

imperfect.jpg

Wat doet een gezonde eigenwaarde met je?

Als ik vanuit mijn eigen ervaring spreek ben ik anders naar mensen gaan kijken sinds ik mezelf wat hoger op de ladder heb geplaatst. Ik heb geaccepteerd wie ik ben en wat ik kan en sinds ik dat gevoel laat zien zie ik ook dat mensen mij anders zijn gaan zien. De cirkel is verbroken en dat voelt eigenlijk heel fijn!

Een gezonde eigenwaarde zorgt er dus eigenlijk voor dat je meer waarde hecht aan jouw eigen kunnen en dromen die je waar wilt maken. En dat is precies wat we willen bereiken: ontdekken wie je bent, wat je wilt en geloven in jezelf.

Herken jij jezelf hierin terug? Kan jouw eigenwaarde nog een paar stapjes omhoog? Of wil je zelf sterker in je schoenen staan bij een nieuwe uitdaging? Lees dan onderstaande tips om te werken aan een gezonde eigenwaarde zodat je weer volop in het leven staat en jezelf weer leert waarderen. Durf te leven en durf jezelf te zijn.

Tips

 1. Wees altijd positief als je iets moet doen of zie het als een uitdaging als je nog niet positief kunt zijn. Denk NOOIT dat je iets niet kunt, want dat is de drijfveer voor een negatieve denkwijze;

 2. Praat jezelf moed in, zodat je in jezelf gaat geloven. ‘Ik kan het!’, ‘Ik wil het!’ of ‘Ik doe dit!’. Dit zorgt ervoor dat je je sterker gaat voelen en dat is wat we willen!!

 3. Doe wat jouw plezier geeft. Lachen is zo belangrijk en goed voor je gezondheid en psyche. Het spreekwoord is er niet voor niets: ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. 

 4. Ontspan. Gun jezelf een dagje ontspanning. Je hersenen hebben tijd nodig om alles te verwerken en om spanning te weerleggen. Ontspannen kan op heel veel manieren, denk aan film kijken, boek lezen, knutselen, gezellig met vriendinnen thee drinken en kletsen. Kies wat jij het prettigst vindt. Kom tot rust.

 5. En wees dankbaar voor wie je bent. Ieder persoon is uniek en jij dus ook. Laat zien wie je bent en laat jezelf toe.

Wil jij samen met een personal coach stappen zetten in het vergroten van jouw eigenwaarde? Dat kan! Onze ervaringsdeskundige coaches staan per direct voor je klaar. Plan hier een GRATIS intake gesprek in.

 

Het belang van gezonde darmen

Ditmaal weer een blog van Yael Sigal, voedingstherapeut en vrijwilliger bij ISA Power.

Het feit dat jij mijn blog leest betekent waarschijnlijk dat je wil genezen van een eetstoornis. Wat goed! Toegeven dat je een eetstoornis hebt is al een grote stap in de goede richting. In deze blog vertel ik je over het belang van gezonde darmen voor een goed herstel.

Er bestaat geen twijfel over dat psychologische factoren een grote rol spelen bij de ontwikkeling van eetstoornissen. Vaak zien we dat achterliggende factoren zoals trauma’s en onverwerkte emoties etc. de hoofdoorzaak zijn van allerlei soorten eetstoornissen. Voor het herstellen van een eetstoornis is het daarom ook van essentieel belang dat deze achterliggende factoren naar voren worden gebracht en besproken worden.

Echter, het lichaam is een combinatie van lichaam EN geest. Naast de geest moet er dus ook aandacht besteed worden aan het lichaam. Zoals je waarschijnlijk al weet, vormen “gezonde” voedingsmiddelen de bouwstenen van ons lichaam en bepalen ze, voor een groot deel, onze gezondheid. Tijdens het herstellen van een eetstoornis wordt er vaak veel focus gelegd op het opnieuw leren eten, zonder te kijken naar wat je moet eten.

Het aanpakken van beide aspecten, lichaam en geest, kan bijdragen aan een goed herstel en de kans op een terugval verkleinen. In deze blog zal er een focus gelegd worden op het lichaam en wil ik graag het belang van de darmen met je delen.

 

Gezonde darmen zijn van essentieel belang voor een goede gezondheid en spelen ook een grote rol bij het herstellen van een eetstoornis. De darmen kunnen gezien worden als een lange buis die loopt vanaf de mond tot de anus, die de buitenwereld verbindt met de binnenkant van ons lichaam. Het is de plaats waar ons voedsel wordt verteerd en uiteindelijk wordt opgenomen in het bloed om onze cellen en rest van het lichaam te voorzien van voeding.

Onze darmen zijn ook het ‘’thuisfront” van een groot aantal bacteriën. Er zijn ‘goede’ en onmisbare bacteriën, maar ook ‘slechte’ bacteriën. Het is echter de balans die belangrijk is. De goeie bacteriën in onze darmen hebben veel bevorderlijke functies, waaronder het maken van vitamines en gezonde vetten, het verteren van voedsel, het ondersteunen van het immuunsysteem en het in toom houden van de slechte bacteriën. Slechte bacteriën daarentegen, verstoren de balans en produceren toxische stoffen.

Factoren die onze darmen aantasten en de balans verstoren zijn onder andere antibiotica, suikers, chemische stoffen, stress, en voedselintoleranties. Deze factoren zijn dus niet goed voor je in grote hoeveelheden.

De wetenschap toont aan dat er een sterke connectie is tussen de darm en het brein. Deze verbinding wordt ook wel de darm-brein as genoemd. De toxische stoffen, geproduceerd door slechte bacteriën, kunnen onze darmen ontsnappen en reizen dan via het bloed naar onze hersenen waar ze chaos kunnen creëren. Zo kunnen ze onze stemming, gedrag en zelfs onze zelf-perceptie beïnvloeden. Mensen met anorexia bijvoorbeeld, kijken in de spiegel en zijn er van overtuigd dat ze dik zijn, ook al zijn ze mager. Het zelfbeeld is dus verstoord. Maar dat niet alleen; als de darmen aangetast zijn kunnen ze hun functie ook minder goed vervullen. Zo kan het eten minder goed verteerd en opgenomen worden, waardoor het lichaam niet voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Er treden dan tekorten op. Dit verergert de situatie en zorgt ervoor dat er geen hormonen meer worden aangemaakt. Dit kan onder meer moeheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en het uitblijven van de menstruatie tot gevolg hebben. Je ziet dus hoe belangrijk een gezonde darm is voor de algehele gezondheid en voor het herstel van een eetstoornis.

Het goede nieuws is dat herstel zeker mogelijk is. Hierbij een paar stappen die je kan ondernemen die helpen bij een goed herstel van je darmen.  

 • Eet fruit en groente. Ze bevatten vitaminen en mineralen die de bouwstenen vormen voor de (darm)cellen.

 • Voeg vleesbouillon toe aan je dieet. Vleesbouillon bevat boordevol vitaminen, mineralen en bouwstenen. Een superfood dus voor het helen van je darmen! Tip: voeg vleesbouillon toe aan soep of andere gerechten.

 • Eet meer eiwitten zoals vis, vlees, kip, lam en met name orgaanvlees. Als je vegetariër bent, kun je denken aan ei, tofu, bonen of andere goede vleesvervangers!

 • Ook supplementen zijn van essentieel belang voor het genezen van een eetstoornis. Supplementen als zink, probiotica en aminozuren zijn een paar voorbeelden van belangrijke supplementen. (Let op: raadpleeg altijd eerst een arts of voedingsdeskundige. Supplementen zijn géén vervanging van voeding!)

 • Probeer stress te vermijden en beoefen eventueel meditatie en/of yoga.

 • Minder de consumptie van bewerkt en suikerrijk voedsel. Deze voeden de slechte bacteriën en verstoren de balans.

  De juiste balans is essentieel. Snoepen hoort nou eenmaal bij het leven en is heel normaal. Je lichaam heeft voldoende vitamines, mineralen, gezonde vetten, en andere belangrijke voedingsstoffen nodig. Maar het is echter zo: als je voedingspatroon genoeg verschillende (gezonde en belangrijke)voedingsstoffen bevat, kun je best af en toe wat lekkers nemen. Dit mag en moet je jezelf gunnen.

  Uiteraard is elk persoon anders en heeft ieder mens een ander plan van aanpak nodig. Je bent uniek!

Door het zoeken naar achterliggende redenen van iemands klachten in plaats van alleen kijken naar de symptomen, kom je een heel eind verder. Iedere persoon is uniek, en daarom is het belangrijk dat er naar de persoon zelf wordt gekeken!

Wil jij hulp bij het overwinnen van je eetstoornis? De ervaringsdeskundige coaches van ISA Power staan (altijd!) voor je klaar! Plan gelijk een GRATIS INTAKE GESPREK in.

 

Koud buiten, maar warm van binnen!

 

Deze blog is geschreven door Tanja Schilder, vrijwilligster bij ISA Power.

Het winterseizoen komt er weer aan, wat nu?

Zo rond eind september krijgen we er allemaal weer mee te maken. Dagen die korter worden, eerder donker en herfstachtig weer. Ieder jaar is het weer opzien tegen deze korte en donkere dagen. Dit zullen jullie wellicht ook wel herkennen?

Tegenwoordig kan ik me prima vermaken in de winter. Dit is anders vergeleken met een paar jaar geleden, toen ik nog te maken had met anorexia. Inmiddels weet ik zoveel leuke dingen die ik kan doen op regenachtige dagen, maar ook de koudere dagen stimuleren mij wat te gaan doen. Tijdens mijn eetstoornis kon ik me slecht vermaken, had ik enorme last van de kou en kon ik niks anders bedenken dan op de bank met een gigantische deken en me eenzaam voelen.

Nu, kan ik genieten van de bladeren die van de bomen vallen, lekker wandelen door het bos en genieten van de laatste zonnestralen. Maar ook thuis op de bank een filmpje kijken met een heerlijke kop warme chocolademelk kan mij blij maken. Ik begin de winter steeds mooier en leuker te vinden!

Een veel gehoord probleem, die wintermaanden
Wat maakt de winter anders dan de zomer voor zoveel mensen? Wat doet het met ons brein, ons lichaam en ons manier van leven?

De donkere en koude dagen laten je sneller terug trekken in je veilige stulpje. Mensen om je heen lijken somberder dan in de zomer, iedereen blijft thuis bij de kachel en zelf moet je je maar zien te vermaken. Een opgave die voor velen heel moeilijk lijkt is zeker niet onmogelijk! Uit eigen ervaring weet ik maar al te goed hoe de winter ook kan zijn. Niet saai en eenzaam, maar juist vol warmte en gezelligheid.

De kracht van de wintermaanden
Denk aan de kacheltjes die weer lekker gaan branden, gezellig met de hele familie op de bank naar een filmpje kijken of met vrienden een heerlijk spellenavondje spelen. Denk aan de mooie natuur van de winter, zoals de kans op sneeuw en ijs en de gezelligheid die daarbij komt kijken! De geur van de kou en het feit dat je kan zien dat je ademt!! 

Het lijkt mij dat de winter zeker net zo warm en gezellig kan zijn als de zomer en dat NIEMAND in een winterdip mag blijven hangen.

Het feit dat de winter wellicht wat moeizamer verloopt dan de zomer is helemaal niet raar. Je zult ook vast niet de enige zijn die hier last van heeft, integendeel! Ondanks het feit dat je niet de enige bent is het voor jou misschien wel lastig om van de wintermaanden toch een fijne periode te maken.

Positieve wintergevoelens in plaats van negatieve wintergevoelens!
Om te beginnen moet je het zelf niet te moeilijk maken, maar juist comfortabel. Hou je van gezelschap? Vraag familie of vriendinnen om gezellig een avondje film te kijken, spelletjes te spelen, kopje thee te drinken en lekker te kletsen. Dit zorgt ervoor dat je je al een stuk minder eenzaam en verdrietig voelt.

Heb je moeite met eten in de winter of heb hier nare gedachtes bij? Vraag iemand die je vertrouwt samen met jou te eten en erover te praten of misschien afleiding te zoeken zodat ook eten een stuk makkelijker wordt. Zelf had ik veel steun aan mijn moeder, die voor mij altijd afleiding zocht.

Zorg voor gezelligheid! Maak jouw thuis een warm thuis, zodat je je ook vanbinnen warmer gaat voelen. Je mag jezelf best verwennen, ook in de winter! Juist in de winter!

Hou je bijvoorbeeld van knutselen of lekker creatief bezig zijn? De winter is hét ultieme moment om je lekker uit te leven! Koop leuke spulletjes en ga schilderen, tekenen, schrijven, beeldjes maken, enzovoort! Hier is geen leeftijd aan verbonden en het is juist zo’n ontspannende bezigheid.

Laat de winter niet sterker zijn dan jijzelf! Genieten van de winter kan, gooi het roer om! Hier kunnen de ervaringsdeskundige coaches van ISA Power je bij helpen. Plan nu gelijk een GRATIS INTAKE gesprek in!

Calorieën tellen, heeft het wel zin?

Dit blog is geschreven door Yael Sigal, vrijwilliger bij ISA Power en voedingstherapeut.

Als ex-anorexia patiënt, ben ik maar al te bekend in de wereld van het calorieën tellen. Ik kon die calorieën wel dromen, in de lessen op school verloor ik mijn aandacht en was ik alsmaar bezig met het tellen van calorieën. Hoeveel had ik al gegeten? En hoeveel kon ik er nog eten? En wat als ik minder calorieën zou eten, zou ik dan nog meer afvallen? Ook tijdens het sporten en eten was ik constant bezig met het tellen van calorieën. Met andere woorden: ik was een wandelende rekenmachine.

Op een gegeven moment had ik er schoon genoeg van, ik wilde dit niet meer. Ik wilde weer normaal om kunnen gaan met eten en niet steeds alles hoeven tellen. Met wat vallen en opstaan begon ik steeds meer te eten. Maar toen gebeurde er iets wat ik niet zag aankomen; hoeveel ik ook at, ik leek wel onverzadigbaar. Dit, ondanks het feit dat ik de voorgeschreven 2000 kcal per dag allang had overschreden. Mijn lichaam schreeuwde om “voeding”, niet om (lege) calorieën. Maar wat is het verschil? En wat zijn calorieën nou eigenlijk? Heeft calorieën tellen wel zin?

Wat zijn calorieën?

Een calorie wordt omschreven als eenheid voor energie of warmte. Officieel gezien is 1 calorie de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graad Celsius te verwarmen. Ons lichaam heeft calorieën voornamelijk nodig voor de primaire lichaamsprocessen, zoals het functioneren van je hart, longen en andere organen, voor groei en herstel, maar ook voor fysieke beweging zoals lopen, rechtop staan en sporten. Het voedingscentrum heeft als globale richtlijn ingesteld dat de gemiddelde vrouw 2000 kcal en de gemiddelde man 2500 kcal nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Uiteraard verschilt dit weer per persoon, dus houd je niet vast aan deze hoeveelheid!

De ene calorie is de andere niet

Zoals je al hebt gelezen hebben we calorieën dus nodig om te leven, maar niet alle calorieën zijn gelijk. Voeding is meer dan alleen calorieën. 1000 Calorieën aan cake is bijvoorbeeld niet gelijk aan 1000 calorieën broccoli.

"Gezonde" voeding dat uit de natuur komt bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten en zit boordevol micronutirenten zoals vitaminen, mineralen en phytonutrienten. Zij spelen allemaal een grote rol in ons lichaam en onze gezondheid. Het lichaam bestaat uit miljoenen cellen die veel functies uitoefenen om ons lichaam in stand te houden. Zo hebben we bijvoorbeeld magnesium nodig om energie te maken, eiwitten en vetten om hormonen te maken en zink voor ons immuunsysteem en nog veel meer.

Bewerkt voedsel is meestal gestript van vezels, vitaminen en mineralen en zit dus eigenlijk vol met "lege calorieën".  Deze calorieën doen meestal meer kwaad dan goed. Want niet alleen dat ze geen voeding bieden aan het lichaam, ze onttrekken vitaminen en mineralen van de lichaamsreserve voor het verwerken en verbranden van deze calorieën. Dit laat je lichaam op den duur "ondervoed", wat er voor zorgt dat je meer honger krijgt naar "echt voeding". 

Niet alle calorieën zijn dus gelijk. Je hebt wel voldoende calorieën nodig om te functioneren maar het is de kwaliteit van de calorieën die het verschil maken. Je kunt beter nutriënten tellen dan calorieën. Voeding bevat niet alleen calorieën, het bevat informatie. Elke hap die je neemt zendt een reeks van gecodeerde instructies aan je lichaam!

 

 

Mag ik dan nooit wat lekkers?

Je zult nu misschien wel denken, mag ik dan nooit een stuk cake nemen of iets ongezonds eten?! We hebben allemaal wel eens trek in iets ongezonds zoals, chocola, cake, een koekje, of snoep en dat moet ook zeker kunnen.  Het is de balans die hier een grote rol speelt. Als je jezelf gaat onthouden van het al het lekkers en de bal als het ware onder water probeert te houden dan kaatst het uiteindelijk veel harder terug en zal je op een gegeven moment misschien wel helemaal los gaan. Balance is the key, dus ook lekker genieten van waar jij zin in hebt.

Hoe voed ik mijn lichaam?

Het goede nieuws is dat 98% van ons lichaam zich volledig kan herbouwen in minder dan 365 dagen tijd. De cellen in ons lichaam sterven continu af en worden dan vervangen door nieuwe cellen. De gezondheid van je cellen en uiteindelijk van jou hangt af van de voeding die jij het geeft. Geef je je lichaam voeding boordevol met vitaminen, mineralen en bouwstenen, zoals eiwitten en vetten, dan zal je lichaam gezonde cellen maken die optimaal hun werk kunnen doen.